Poşta Română se privatizează: statul a acceptat oferta depusă de operatorul belgian bpost

de:
03 feb. 2015
0 Afișari
Poşta Română se privatizează: statul a acceptat oferta depusă de operatorul belgian bpost

‘În urma analizei detaliate a documentelor depuse de compania belgiană bpost, Comisia de Privatizare a concluzionat că acesta răspunde cerinţelor din caietul de sarcini. Invităm ofertantul să continue procedurile de due-diligence pentru a trece la următoarea etapă, cea a depunerii unei oferte ferme de achiziţionare a pachetului majoritar la Poşta Română. Reamintim faptul că operatorul naţional de servicii poştale a încheiat anul 2014 cu un profit substanţial, după şase ani de pierderi consecutive, şi a demonstrat că poate fi un activ valoros pentru un investitor strategic’, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională, potrivit Agerpres.

Potrivit MSI, admiterea ofertantului bpost în etapa de due-diligence a procesului de privatizare presupune, în principal, acces la camera de date, întâlniri operaţionale cu managementul companiei şi negocierea contractului de privatizare.

La finalul acestei etape, bpost va putea depune o ofertă finală fermă pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni la Poşta Română. În paralel cu etapa de due-diligence, MSI intenţionează să finalizeze conversia datoriilor Poştei Române către stat în acţiuni, ‘decizie care va creşte atractivitatea companiei’, susţine ministerul de resort.

Operatorul belgian de servicii poştale bpost a avansat, la finalul lunii septembrie a anului trecut, o ofertă neangajantă pentru achiziţionarea pachetului de 51% din acţiunile CNPR.

Guvernul României a decis, în 12 decembrie 2012, demararea procedurii de privatizare a Poştei Române prin metoda majorării de capital prin aport de capital privat. Aceasta presupune dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor statului faţă de companie.

Procesul de selecţie a investitorului se realizează prin metoda licitaţiei cu ofertă în plic, combinată cu metoda licitaţiei cu strigare, precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante.

Poşta Română este o companie naţională înfiinţată conform Legii 31/1990, şi nu o instituţie publică, care funcţionează pe gestiune economică, ceea ce înseamnă că îşi formează singură veniturile din contracte comerciale şi, prin urmare, se autofinanţează.

Instituţia a contribuit, în 2014, cu 390 de milioane de lei (87,8 milioane de euro) la bugetul de stat, aceasta fiind o sumă-record în condiţiile disponibilizărilor operate în anii trecuţi şi care au redus contribuţiile din impozitul pe salarii.

Conform estimărilor MSI, Poşta Română va încheia anul 2014 cu un profit operaţional de 74,3 milioane lei (16,7 milioane de euro), faţă de o pierdere de 52 milioane lei (11,7 milioane de euro), în 2012, şi de 35 milioane de lei (7,8 milioane de euro) în 2013.

Poşta Română este deţinută de statul român, prin MSI, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. Operatorul poştal operează printr-o reţea de 5.687 unităţi poştale, cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, având 27.305 angajaţi. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.

Cookies