ARHIVA B365

Posibile fapte de natură penală descoperite la ELCEN de Corpul de control al premierului

Corpul de control al prim-ministrului a efectuat un control la Electrocentrale București SA (ELCEN SA), având ca obiectiv verificarea respectării dispozițiilor legale în legătură cu organizarea și funcționarea societății în perioada 1 ianuarie 2009 — 31 decembrie 2014, perioada controlului fiind extinsă până în anul 2015 cu privire la acte sau operațiuni ale căror consecințe s-au produs ulterior datei de 31 decembrie 2014, potrivit Sintezei Raportului de control, care a fost publicată luni pe site-ul control.gov.ro.

În urma controlului, s-a decis transmiterea acestui raport la: societatea Electrocentrale București SA, în vederea implementării măsurilor propuse de Corpul de control al premierului, la Ministerul Energiei, la Curtea de Conturi, la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, la Secretariatul General al Guvernului, spre informare, la Cancelaria prim-ministrului, spre informare, și la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală, informează Agerpres. 

Elcen a plătit 613.767 lei pe licenţe Microsoft Windows şi Office pe care nu le-a folosit niciodată

Potrivit raportului corpului de control al premierului, producătorul de energie electrică şi termică Elcen, controlat de Ministerul Energiei, a achiziţionat în anul 2009 licenţe pentru sistemul de operare Windows Vista şi pentru pachetul Microsoft Office pe care nu le-a folosit niciodată şi nici nu le-a instalat pe vreun calculator, paguba fiind în valoare de peste 613.000 lei.

Astfel, în urma verificărilor, corpul de control al premierului a descoperit că, în anul 2009, Elcen a cumpărat, de la o societate al cărei nume este ascuns în sinteza raportului, 400 de licenţe Microsoft Windows Vista, în valoare de 260.571,75 lei fără TVA, şi 400 de licenţe ale suitei Microsoft Office, în valoare de 636.027,36 lei fără TVA, scrie news.ro

Licenţele includeau şi dreptul de actualizare (upgrade) la ultima versiune de produs comercializată pe toată durata contractului.

În acest fel, pachetul achiziţionat includea, practic, 400 de licenţe Windows 7 şi 400 de licenţe Office 2010, arată raportul corpului de control.

„Achiziţia a fost realizată fără o analiză temeinică la nivelul autorităţii contractante a necesarului de produse software şi a compatibilităţii acestora cu echipamentele hardware pe care operatorul economic le deţinea şi utiliza”, arată raportul.

Inspectorii guvernului au descoperit că, până la 30 aprilie 2015, „societatea Elcen SA nu a utilizat (nici nu a instalat) cele 400 licenţe Microsoft Windows Vista pe care le-a achiziţionat şi recepţionat în cursul anului 2009 şi nu a exercitat dreptul de upgrade la ultima variantă de produs comercializată pentru toate licenţele achiziţionate”.

Mai exact, Elcen nu a utilizat şi nici măcar nu a instalat 278 licenţe Microsoft Windows 7, adică 69% din licenţele cumpărate, şi 206 licenţe Microsoft Office 2010, sau 51% din cele la care avea dreptul.

„Neutilizarea acestor licenţe a fost motivată de către reprezentanţii societăţii Elcen SA prin aceea că produsele software nu au fost compatibile cu echipamentele hardware pe care operatorul economic le deţinea”, se arată în raportul corpului de control al premierului.

În total, Elcen a plătit 1,08 milioane lei pentru licenţe, din care 613.767 lei, adică 57% din valoarea totală, reprezintă suma achitată pentru licenţele plătite, recepţionate, dar neinstalate şi nefolosite, reprezentând „pagubă cauzată patrimoniului societăţii”, concluzionează raportul.

ELCEN a pus POPRIRE pe conturile RADET. Bucureștenii riscă să rămână fără APA CALDĂ 

ELCEN a pus poprire pe conturile RADET, la jumătatea lunii aprilie, pentru a-și recupera 250 de milioane lei din datoria de circa 3 miliarde de lei. RADET anunța atunci că, în câteva zile, sistemul va fi blocat și bucureștenii riscă să rămână fără apă caldă. Detalii, aici. 

Citeşte şi PROCESUL CU ANRE. Primăria Capitalei: Modalitatea de stabilire a costului gigacaloriei, incorectă

RADET şi Primăria Municipiului Bucureşti au dat în judecată ANRE pentru schimbarea modului de calcul al costului gigacaloriei. Primăria Capitalei precizează, într-un comunicat de presă, că, în cazul în care va fi admisă acţiunea în instanţă, preţul final plătit de către consumator „ar fi mai mic şi ar exista fonduri pentru realizarea de investiţii necesare întreţinerii sistemului de termoficare, vechi de peste 60 de ani”.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button