Portugalia, țara cea mai vaccinată. Ce au știut ei și noi nu. Secretul viceamiralului care a condus două nave în același timp

20 oct. 2021
450 Afișari
Portugalia, țara cea mai vaccinată. Ce au știut ei și noi nu. Secretul viceamiralului care a condus două nave în același timp
Portugalia, țara cea mai vaccinată. Ce au știut ei și noi nu. Secretul viceamiralului care a condus două nave în același timp

Fără restricții de circulație, fără măști de protecție, cu oameni care se plimbă relaxați pe străzi și cu restaurante deschise. Aceasta este imaginea pe care o oferă acum Portugalia, țara pe care am vizitat-o recent și care reușește să uimească o lume întreagă. După ce și-a atins obiectivul de a vaccina împotriva COVID-19 în nouă luni, cu 85% din populația totală și aproape 100% din cea eligibilă, alte țări din Europa, și nu numai, vor să știe cum a fost posibil un asemenea succes.

Statistic, Portugalia este în topul țărilor complet vaccinate din lume, a doua după Emiratele Arabe Unite, conform vaccinations tracker. Șeful campaniei de vaccinare, viceamiralul Henrique Gouveia e Melo, care a intrat recent în dialog online cu coordonatorul campaniei din România Valeriu Gheorghiță, a declarat că există o cheie a succesului său: să nu se facă politică.

Portugalia, țara cea mai vaccinată. Ce au știut ei și noi nu. Secretul viceamiralului care a condus două nave în același timp
Există o cheie a succesului Portugaliei: să nu se facă politică în campania de vaccinare!

Henrique Gouveia e Melo, fost comandant de submarin, rol cheie în succesul vaccinării

O mare parte din succesul Portugaliei a fost atribuită viceamiralului Henrique de Gouveia e Melo, care, în februarie, a fost selectat pentru a conduce grupul operativ de vaccinare COVID-19 din Portugalia.

La acea vreme, Portugalia se afla în cea mai gravă fază a pandemiei. Sistemul de sănătate din Portugalia era pe punctul de a se prăbuși. Spitalele din capitala Lisabona erau depășite, iar autoritățile le cereau oamenilor să se trateze acasă. În ultima săptămână a lunii ianuarie, aproape 2.000 de persoane au murit pe măsură ce virusul se răspândea rapid.

Cum campania de vaccinare a țării era în pericol, guvernul s-a adresat atunci vicepreședintelui Henrique Gouveia e Melo, fost comandant al escadronului submarin, pentru a conduce campania precum o navă de război. În timpul unei misiuni pe mare, Henrique de Gouveia e Melo a reușit performanța ca, la un moment dat, să conducă două nave în același timp – „întorcându-se la bază cu una, mâncând o masă pe țărm, și apoi scoțând-o pe a doua pe mare”.

există o cheie a succesului său: să nu se facă politică.
Viceamiralul Henrique de Gouveia e Melo. Imagine din timpul videoconferinței cu coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță

Campanie de dezinformare a fost și în Portugalia

Același flux de dezinformare despre vaccinuri a umplut și conturile de socializare ale portughezilor, scrie New York Times. Țara este condusă de un guvern minoritar de stânga, care reflectă diviziunile sale politice. Și, potrivit sondajelor de opinie publică, au existat îndoieli pe scară largă cu privire la vaccinuri la sosirea lor, pentru prima dată, în Portugalia.

Viceamiralului Gouveia e Melo i s-a dat credit și a reușit să schimbe traseul întregii țări. Având un background puternic de a lucra cu provocări logistice complicate în armată, cariera sa militară de 42 de ani ajută la explicarea modului în care a gestionat criza sanitară.

După ce separi totul de politică, mai e ceva, spune amiralul: „Primul lucru este să transformi acest lucru într-un război”, a declarat Gouveia e Melo într-un interviu, amintindu-și modul în care a abordat noul loc de muncă. „Folosesc nu numai limbajul războiului, ci și limbajul militar.”

Portugalia, țara cea mai vaccinată. Ce au știut ei și noi nu. Secretul viceamiralului care a condus două nave în același timp
„Primul lucru este să transformi acest lucru într-un război”

Cu o statură impunătoare, de 1,93 m, amiralul și-a propus ca în numeroasele sale apariții publice și de televiziune să-și poarte doar uniforma de luptă, în timp ce înștiința națiunea că este nevoie de un efort colectiv de luptă împotriva pandemiei.

Tot timpul în haine militare, Henrique Gouveia e Melo a afirmat că eforturile de vaccinare trebuie conduse de oameni care nu sunt politicieni. „Această uniformă … a fost simbolică pentru ca oamenii să înțeleagă nevoia de a ne sufleca mânecile și de a lupta împotriva acestui virus”, a spus el.

Situația din prezent din Portugalia, sub conducerea viceamiralului

Opt luni mai târziu, Portugalia se numără printre liderii mondiali în vaccinări, cu aproximativ 86% din populația sa de 10,3 milioane de oameni complet vaccinați. Aproximativ 98 la sută din toți cei eligibili pentru vaccinuri – adică oricine are peste 12 ani – au fost complet vaccinați, a spus amiralul Gouveia e Melo.

„Credem că am atins punctul de protecție de grup și suntem aproape de imunitatea turmei”, a spus el. „Lucrurile arată foarte bine.”

La începutul lunii octombrie, Portugalia a pus capăt aproape tuturor restricțiilor sale asupra coronavirusului. S-a înregistrat o scădere accentuată a cazurilor noi, până la aproximativ 650 pe zi, și decesele aproape au dispărut. Alte guverne occidentale caută în Portugalia posibile informații și urmăresc cu atenție ce se întâmplă în locul unde fiecare persoană eligibilă este protejată.

Portugalia ar putea începe în curând să ofere a treia doză persoanelor în vârstă și celor considerate vulnerabile din punct de vedere clinic, a spus amiralul Gouveia e Melo și este încrezător că toate acestea vor putea fi atinse până la sfârșitul lunii decembrie. În același timp infecțiile se diminuează și decesele practic nu mai există. Astfel, rata infecției cu COVID-19 și internările la spital din cauza virusului au scăzut, în octombrie, la cele mai scăzute niveluri în aproape 18 luni.

Cookies