Portretul asasinului profesionist, Vitalie Proca, din cartierul Vitan

de:
07 feb. 2013
0 Afișari
Portretul asasinului profesionist, Vitalie Proca, din cartierul Vitan

Moldoveanul Vitalie Proca, reţinut de autorităţile ruseşti la Moscova, după ce Interpol a lansat un mandat internaţional pe numele său, era căutat de poliţiştii din România şi din Marea Britanie. Proca este principalul suspect în cazul tentativei de asasinat din cartierul bucureştean Vitan, unde un tânăr a fost împuşcat cu un Kalaşnikov.

În Marea Britanie, Proca este căutat de Scotland Yard pentru tentativa de asasinat asupra bancherului rus German Gorbunţov. Gorbunţov fugise din Rusia, acuzând că bancheri apropiaţi de Vladimir Putin îi vor răul, şi cerea azil politic în Marea Britanie. El a fost împuşcat la Londra, în 2012, cu 6 focuri de armă semiautomată, în faţa apartamentului din Canary Warf, în care locuia, cu puţin timp înainte să depună mărturie în cazul unei alte tentative de asasinat, asupra altui bancher rus de la Moscova, scrie gandul.info

Gorbunţov a scăpat cu viaţă, după ce medicii i-au indus coma. Asasinul plătit a folosit un pistol Makarov, la fel ca şi în tentativa de asasinat din cartierul bucureştean Vitan. 

În vârstă de 33 de ani, Vitalie Proca s-a născut în Republica Moldova, în satul Codreanca din raionul Străşeni. Nu a terminat liceul şi nu s-a căsătorit. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 1998, după ce a omorât două persoane într-un jaf din raionul Criuleni, chiar în ziua de Crăciun. Pe atunci Vitalie Proca avea doar 17 ani.

Vitalie Proca: tortură cu fierul de călcat şi închisoare pe viaţă

În martie 2010, judecătorii Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova arată, în sentinţa prin care i-au redus pedeapsa lui Vitalie Proca de la detenţie pe viaţă la 20 de ani de închisoare, că acesta are o lungă istorie de violenţe, comise însă înainte de a împlini vârsta de 18 ani. Proca a fost ulterior eliberat condiţionat, după ce îşi ispăşise 12 ani de închisoare din pedeapsă.

Judecătorii moldoveni arată că, în ziua de Crăciun a anului 1997, în jurul orei 21.30, Vitalie Proca împreună cu alţi trei bărbaţi pe care îi coordona au intrat în casa familiei Enache din satul Măgdăceşti, raionul Criuleni. Aici se aflau un bărbat, trei femei şi un copil de 2 ani şi jumătate. Proca şi oamenii săi i-au atacat cu ţevi metalice şi le-au furat bani şi alte bunuri în valoare de aproximativ 18.500 de lei moldoveneşti (în jur de 1.100 de euro). Bărbatul şi o femeie au murit în urma atacului.

În timpul atacului, Vitalie Proca a torturat-o pe una dintre femei, pentru a-i spune unde se ascund bani sau obiecte de valoare. El a lovit-o cu ţeava metalică, i-a legat mâinile şi un lanţ la gât din aţă sintetică şi a ars-o cu fierul de călcat până când femeia a leşinat. Proca a crezut că aceasta a murit şi de aceea s-a oprit din tortură.

În martie 1997, Vitalie Proca a fost prins de poliţişti cu un pistol artizanal, pe care şi-l construise singur, sub formă de stilou, din două bucăţi de ţeavă metalică. Arma avea calibrul 5,6 milimetri, pentru care Proca găsise şi două gloanţe.

Cookies