Porți antisuicid la Metrou vor fi realizate într-o stație din subteran, într-un proiect-pilot al Metrorex

09 iul. 2022
8503 afișări
Porți antisuicid la Metrou vor fi realizate într-o stație din subteran, într-un proiect-pilot al Metrorex
FOTO: Metroul din Londra (TfL) linia Jubilee

Metrorex anunță că are un proiect-pilot în derulare pentru construcția de porți de siguranță pe peron, denumite și porți antisuicid. Sistemul va fi montat la stația Berceni, la linia 1 (direcția Berceni – Pipera).

Proiectul constă în montarea unei singure porți, urmând a se analiza comportamentul din punct de vedere tehnic, operațional, funcțional al cerințelor de siguranță impuse de exploatarea în regim feroviar și nu în ultimul rând și al modului de utilizare de către publicul călător, se arată într-un comunicat de presă al Metrorex, citat de digi24.ro.

Compania spune că este interesată în identificarea de soluții pentru creșterea nivelului de siguranță a călătorilor atât în stații, cât și în trenuri.

Care este stadiul proiectului

Metrorex a inițiat acțiuni preliminare pentru implementarea unui proiect de investiții, pentru creșterea siguranței călătorilor în timpul utilizării sistemului de transport cu metroul și, totodată, identificarea tipului de sistem de protecție care se poate instala în stațiile de metrou aflate în exploatare, potrivit comunicatului.

Totuși, în acest moment, documentația este încă în analiză „atât din cauza costurilor mari necesare pentru demararea/finalizarea investiției și ulterior pentru activitatea de mentenanță, cât și din cauza perioadei pandemice pe care o traversăm și care a generat o scădere a veniturilor, coroborat cu o creștere semnificativă a costurilor generale și în special a costurilor cu utilități,”.

Totuși pentru clarificarea concepției în ceea ce privește realizarea unor astfel de porți, la acest moment Metrorex are în derulare un ”proiect pilot – Sistem de protecție a călătorilor din stațiile de metrou prin instalarea de porți de siguranță la peron”, proiect ce va fi implementat la stația Berceni, linia 1 (direcția Berceni – Pipera).

În ianuarie 2022, o femeie a încercat să împingă cel puțin doi călători în fața metroului, la stația Lujerului, însă a fost prinsă de autorități.

Uși duble la metroul din Londra pe linia Jubilee

Metroul din Londra, cel mai vechi din lume, are o singură linie (din 12 linii) unde au fost construite uși duble care se deschid doar atunci când trenul este în stație.

Ușile sunt încorporate în pereți de sticlă, astfel încât nu există vreo posibilitate ca pasagerii să ajungă pe șine, nici accidental, nici prin suicid.

Acest sistem nou a fost introdus doar pe linia Jubilee, prelungită începând din 1999, în nordul Londrei.

Construit în urmă cu 160 de ani, metroul londonez circulă cu o viteza maximă este de 90 km/h pe cea mai rapidă magistrală.

îți recomandăm să citești și:

 

Cookies