ARHIVA B365

Investitorii britanici, atrași în România printr-un portal de business lansat de prințul Edward

Marţi, la hotelul Intercontinental din Capitală, prinţul Edward, a lansat portalul interactiv dedicat investitorilor din Regatul Unit, www.britishbusiness.ro. Lansarea acestui portal s-a făcut în prezenţa mai multor oameni de afaceri britanici, dar şi în prezenţa ambasadorului Marii Britanii în România, Martin Harris, şi a lui Raymond Breden, preşedintele executiv al Camerei de Comerţ Britanice în România (BRCC). Portalul de afaceri www.britishbusiness.ro a fost iniţiat de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, în parteneriat cu BRCC, şi are ca scop atragerea de noi investitori din Regatul Unit în România.

Vrem să oferim companiilor britanice şansa de a cunoaşte oportunităţile de aici, din România. Vrem să împărtăşim cu ei poveştile de succes ale companiilor britanice deja pe piaţă. Şi vrem să promovăm serviciile oferite de BRCC şi ambasadă, servicii care pot transforma o idee de business într-o afacere. Portalul britanic va oferi o experienţă integrată cu privire la oportunităţile din România şi detalii despre cum se derulează o afacere, va pune în valoare evenimente, ştiri, precum şi informaţii de primă mână de la companii britanice care au deja experienţă pe piaţa autohtonă. Vom folosi acest portal pentru a ajunge la companii din Regatul Unit. De asemenea, îl vom folosi pentru a aduce companiile britanice deja prezente în România mai aproape de cele nou intrate pe piaţă. Şi nu în ultimul rând, îmi propun să folosesc forumul pentru a primi feedback despre felul în care Ambasada poate încuraja un mediu de afaceri cât mai bun. Acest portal este posibil datorită succesului înregistrat deja de multe companii britanice. El a fost construit de Endava, unul dintre cei mai importanţi „arhitecţi” de website-uri din Europa, care numără sute de ingineri români în echipa sa. Iar prima idee a acestui proiect s-a născut într-o discuţie pe care am avut-o cu Vodafone, cel mai mare investitor britanic în România„, a declarat, marţi, ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti a mai precizat că 2013 este un an cu oportunităţi pentru mediul de afaceri din România şi pentru companiile britanice care doresc să demareze investiţii aici. „Vedem deja cum noi investitori semnificativi intră pe piaţă – giganţi precum KingFisher (cea mai mare reţea de bricolaj din Europa) – dar şi companii de talie mijlocie cum ar fi Neal Brothers. De fapt, de la începutul acestui an, 27% din volumul investiţiilor noi în România sunt britanice. Şi companiile mici pot găsi oportunităţi şi noi clienţi pentru produsele şi serviciile lor. În ansamblu, comerţul bilateral a crescut cu 30% de la data aderării României la Uniunea Europeană şi eu mă aştept să crească accelerat în continuare, pe măsură ce economia prinde avânt„, a mai spus Martin Harris.

Potrivit ambasadorului britanic, România are avantajul de a fi „o ţară emergentă în cadrul Pieţei Comune”, aflată la trei ore de zbor de Londra, fiind conectată cu ajutorul a şapte zboruri aeriene zilnice, iar investitorii britanici nu trebuie să meargă până în China şi India pentru oportunităţi de business.

În prezent, în România sunt înregistrate peste 4.267 companii britanice, iar investiţiile totale ale acestor firme se ridică la peste 4,6 miliarde de euro – volum care plasează Regatul Unit pe locul 11 la nivel naţional în topul investiţiilor străine. Cele mai mari investiţii britanice în România sunt în servicii de consultanţă în infrastructură, energie, sectorul petrolier şi cel al gazelor naturale, IT, agricultură, industrie aerospaţială, servicii de securitate, sectorul auto, servicii financiare şi juridice, inginerie, telecomunicaţii, sectorul farmaceutic, manufactură şi retail.

Din 2007, anul integrării României în UE, şi până în prezent, relaţiile comerciale bilaterale între România şi Marea Britanie au evoluat constant, de la circa 2,2 miliarde de euro (în 2007), la 2,9 miliarde de euro (în 2012). Singurul an în care s-a raportat o scădere a comerţului bilateral dintre cele două state a fost anul 2009, când valoarea totală a importurilor şi exporturilor româno-britanice a fost de 1,83 miliarde de euro. 

Vizita prinţului Edward şi a soţiei sale Sophie, Contesa de Wessex, este legată de o serie de aspecte din relaţiile bilaterale: culturale, sociale, comerciale şi economice. Aceasta este prima vizită oficială a unui membru al familiei regale de la aderarea României la Uniunea Europeană. Prinţul Edward şi sotia sa Sophie, Contesa de Wessex, au participat, în cadrul vizitei lor la Bucureşti, atât la lansarea portalului britishbusiness.ro, cât şi la lansarea programului „Duke of Edinburgh International Awards” în Romania, au vizitat sediul British Council – care împlineşte în acest an 75 de ani de prezenţă la nivel local – şi ONG-ul „Învingem Autismul”. Marţi seară, prinţul Edward şi Contesa de Wessex vor participa la evenimentul anual dedicat Zilei Reginei (Queen’s Birthday Party), iar miercuri vor vizita un alt ONG, Hospice Casa Speranţei.

Programul „Duke of Edinburgh International Awards” în România, lansat de prinţul Edward, este dedicat tinerilor. „Este un premiu care îi încurajează pe tineri să fie cetăţeni independenţi şi responsabili, să îşi găsească o îndeletnicire nouă, să meargă într-o expediţie, să facă muncă în folosul comunităţii. Este o modalitate foarte bună de a-i pregăti pe oameni pentru studiile universitare, dar şi pentru viaţa pe cont propriu. Prinţul Edward patronează acest premiu, care a fost iniţiat de tatăl lui, ducele de Edinburgh. Există planuri ambiţioase de a dezvolta această instituţie şi în România şi de a o pune la dispoziţia elevilor şi studenţilor români. Aşadar, prinţul Edward se va implica în acest proiect”, a explicat ambasadorul Martin Harris, citat de economica.net.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button