Populație de șerpi boa de nisip, descoperită în mediul natural, în România

de:
15 sept. 2014
7 Afișari
Populație de șerpi boa de nisip, descoperită în mediul natural, în România

Din 1937 nu a mai fost vazut boa de nisip in viata. In Romania, au mai fost semnalate doar exemplare moarte. Nimeni nu reusise sa mai gaseasca un exemplar in viata, darminte o populatie de boa de nisip.
Prima semnalare a exemplarului a fost facuta de un locuitor din Lunca Dunarii, care a scris un mesaj pe pagina de facebook a Societatii Ornitologice Romane. De aici, a fost indrumat catre herpetologul Vlad Cioflec, din Bucuresti – membru al SOR. Dupa ce a vazut fotografiile cu specia, Vlad a decis sa organizeze o echipa cu care sa investigheze observatia. „Nu poti trece cu vederea o astfel de semnalare. Pe scurt, am vazut fotografiile si am ramas uimit. Mi-am organizat o echipa din care au mai facut parte sotia mea, Corina Cioflec, cel mai bun blogger de wildlife din Romania – Doru Panaitescu si un alt herpetolog, Tibor Sos. Impreuna am plecat pe teren, sa cautam ceea ce noi credeam ca este o specie disparuta. Cel mai greu cred ca a fost sa tin secreta locatia indicata de primul gasitor”, povesteste Vlad Cioflec.
Echipa s-a deplasat in teren, unde surpriza a fost mai mare decat se asteptau. Nu au gasit un singur exemplar de boa de nisip, ci … zece. Mai mult, a fost vorba si despre o femela care avea alaturi nu mai putin de sase pui. Toate exemplarele au fost lasate exact acolo unde au fost gasite. Niciun sarpe nu a fost bruscat, ranit, vatamat. Cei patru care au facut descoperirea s-au multumit doar cu fotografiile si cu filmarea celui mai rar sarpe din Romania – boa de nisip.
Local, boa de nisip este numit si sarpe cu doua capete, pentru ca este extrem de bine adaptat: coada animalului seamana foarte bine cu capul, un sistem de aparare extrem de eficient impotriva pradatorilor care apuca reptilele de cap.
Boa de nisip (Eryx jaculus) nu este un sarpe veninos, ci unul constrictor. Este cu preponderenta un animal nocturn, are pupila verticala. Se hraneste indeosebi cu rozatoare, pe care le vaneaza in galeriile construite subteran. Poate fi gasit, extrem-extrem de rar, in zone aride. Ultima semnalare, in viata, a unui exemplar de boa de nisip pe teritoriul Romaniei, provine din 1937 in localitatea Cochirleni. Dat fiind ca specia era considerata disparuta, nu putem face publica locatia unde a fost redescoperita, pentru ca ar putea duce la o vanatoare de trofee.

Cookies