FIT CITY

Ponta: Salariile medicilor cresc cu 25% din octombrie

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că medicii şi cadrele medicale vor avea salariile mărite cu 25% din luna octombrie. „Actele normative vor fi elaborate pentru şedinţa de Guvern de peste 8 zile sub formă de ordonanţă de urgenţă. De la 1 octombrie putem, în special în baza economiilor făcute după cardul de sănătate, să aplicăm o creştere de 25% pentru tot personalul sanitar. Asta înseamnă 181.000 persoane în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi 13.380 persoane în ministerele şi instituţiile care au propria reţea. Impactul bugetar anual al acestei creşteri este de 1,7 miliarde lei. Resursele sunt asigurate din fondurile economisite la Ministerul Sănătăţii şi CNAS. Din noiembrie se plătesc salariile majorate. Această mărire graduală trebuie asumată înainte de proiectul de buget, în aşa fel încât în bugetul pe 2016 să fie introdusă următoarea creştere de 25%”, a spus Ponta.

În 2017 va fi ultima tranşă de majorări, când se va ajunge la o majorare salarială de până la 7%, potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

În ceea ce priveşte statutul medicului, Ponta a declarat: „Medicii nu mai sunt funcţionari prin OUG 2/2014. Pe statutul medicului nu avem ce să schimbăm în plus. Am discutat cu ministerul Justiţiei, care, împreună cu reprezentanţii sitemului medical, va veni cu un proiect de lege, care să prevadă pe înţelesul tuturor faptul că acele contribuţii suplimentare pe care pacienţii vor să le aducă pentru cei care i-au tratat se pot da cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: să nu fie condiţionat, să se acorde după încheierea actului medical şi să fie declarate, ca să fie şi fiscalizate, astfel încât să nu mai implice răspunderea penală a medicului. Va fi proiect de lege. Miercurea viitoare îl trimitem în Parlament. Dacă sunt îndeplinite cele trei condiţii cumulative nu mai există răspundere penală”, a declarat premierul Victor Ponta.

La intalnire, premierul i-a convocat pe ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, cel al Muncii, Rovana Plumb, si pe seful Finantelor, Eugen Teodorovici. Motivul este greva generala cu care medicii au amenintat, dupa ce Curtea Suprema de Justitie a stabilit clar ca doctorii nu au voie sa primeasca nici un fel de atentie de la pacientii pe care i-au tratat.

Un grup creat pe Facebook, denumit „Medici gata de greva generala” a adunat mii de membri in cateva zile. Doctorii spun clar ca nu vor spaga, ci salarii decente, program si conditii de lucru normale. Iar una dintre metodele pe care le-au luat in considerare pentru a convinge Guvernul sa le satisfaca cerintele este demisia in bloc.

Pe 15 august, ministrul Sanatatii anunta pe Facebook: „Ma voi intalni saptamana viitoare cu reprezentantii sindicatelor din sanatate si ai medicilor, dar si cu premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, si sunt convins ca vom gasi solutii pentru majorarea veniturilor medicilor!”.

Luni, 17 august au avut loc discutii la Ministerul Sanatatii intre ministrul Nicolae Banicioiu si reprezentanti ai sindicatelor din sistemul sanitar. S-a discutat despre posibile majorari de salarii care ar urma sa intre in vigoare in toamna, dar la discutie nu au participat si reprezentanti ai Finantelor, de care depinde alocarea fondurilor pentru aceste mariri. In discutie a aparut si Codul Fiscal, de adoptare caruia ar fi conditionata cresterea salariilor doctorilor.

Sindicatele au cerut marirea tuturor lefurilor din sanatate cu 15-20% din octombrie sau decembrie. In acest moment salariul mediu net in sistemul de sanatate este de 1500 de lei, cu 300 de lei sub media nationala, potrivit stirileprotv.ro.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button