Ponta: Poziţia României faţă de Rogozin am exprimat-o eu. N-ar fi rău ca Băsescu să fie la sanatoriu

de:
12 mai 2014
0 Afișari
Ponta: Poziţia României faţă de Rogozin am exprimat-o eu. N-ar fi rău ca Băsescu să fie la sanatoriu

Ponta i-a imputat lui Traian Băsescu faptul că s-ar fi dezinteresat într-o fază iniţială de situaţia generată de intrarea în spaţiul aerian al avionului lui Dimitri Rogozin pentru ca apoi să-i riposteze vicepremierului rus făcând referire la numărul paharelor de vodcă pe care le-ar fi ingerat Rogozin înainte să facă declaraţii ameninţătoare la adresa României.

„Gândiţi-vă că într-o asemenea situaţie trebuie să ai un răspuns instituţional. Să răspunzi cu chestii legate de paharele de vodcă… Poziţia statului român am exprimat-o eu. Traian Băsescu este un personaj inconştient. Chiar dacă ai fi abstinent nu au voie să faci asemenea declaraţii. Dar să mai fii şi Traian Băsescu şi să răspunzi cu vodcă este ca săritul cu paraşuta al Elenei Udrea. Răspunsul lui Traian Băsescu a fost inconştient şi iresponsabil”, a spus Ponta, la România TV.

Acesta a spus că răspunsul lui Băsescu a fost neadecvat la o provocare deliberată a autorităţilor ruse. „A fost o provocare să vadă cum reacţionază România. Cel mai bine era preşedintele să tacă, dar dacă a vorbit, să nu vorbească despre vodcă”, a comentat Ponta.

El a spus că va lua deciziile legate de siguranţa naţională şi politica externă a României chiar dacă preşedintele se va dezinteresa de aceste chestiuni. „Ca vicepreşedinte al CSAT, eu cu miniştrii, în relaţie cu partenerii noştri, am lua deciziile corecte. Traian Băsescu s-a autoexclus că nu l-a trimis nimeni în campania electorală”, a spus Victor Ponta.

„N-ar fi rău să fie la sanatoriu”, a mai spus Ponta despre şeful statului.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris sâmbătă pe contul său de Twitter că, la solicitarea SUA, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul său. În replică, vicepremierul rus a afirmat că, data viitoare, va zbura cu un „bombardier strategic” rus. Ministerul de Externe de la Bucureşti a reacţionat la declaraţiile vicepremierului rus, aceste afirmaţii fiind „foarte grave”.

„La solicitarea SUA, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu mă lasă din nou să trec. Data viitoare voi zbura la bordul (aeronavei) TU-160”, a scris, pe contul său de Twitter în limba engleză, Dmitri Rogozin, care se află de vineri într-o vizită în Transnistria, necoordonată cu autorităţile Republicii Moldova.

„Voi zbura, în pofida interdicţiei”, a mai scris vicepremierul rus, într-o postare ulterioară, menţionând că data viitoare va zbura cu un „bombardier strategic” rus.

Dmitri Rogozin se îndrepta către Chişinău, după o vizită controversată în Trasnistria cu ocazia Zilei Victoriei. Dmitri Rogozin se află pe lista cu oficiali ruşi sancţionaţi de Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că nu are voie să pună piciorul pe teritoriul vreunei ţări din spaţiul comunitar.

„Avioane ucrainene de interceptare au obligat avionul nostru să se întoarcă din drum”, a scris vicepremierul rus într-un mesaj postat sâmbătă pe contul său de Twitter.

Câteva minute mai târziu, Rogozin a adăugat pe acelaşi cont: ‘dar industria apărării are propriile trasee. Sunt deja la Moscova. Iar junta (de la Kiev) a rămas în urmă’. Pentru a-şi demonstra spusele, Rogozin a postat o fotografie în care apare în faţa Aeroportului Domodedovo din Moscova.

‘Ministerul Afacerilor Externe român apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional, în care Federaţia Rusă a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar forţe separatiste proruse violează grav ordinea publică din statul vecin’, precizează Biroul de presă al MAE, într-un comunicat.

În acest context, MAE solicită autorităţilor de la Moscova, Ministerului rus de externe, să precizeze public dacă afirmaţiile citate ale vice-premierului Rogozin reprezintă poziţia oficială a guvernului Federaţiei Ruse faţă de România ca stat membru UE şi NATO.

În acelaşi timp, MAE reaminteşte că România a susţinut, susţine fără echivoc şi respectă întru totul regimul de sancţiuni instituit de Uniunea Europeană în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.

‘La solicitarea SUA, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu mă lasă din nou să trec. Data viitoare voi zbura la bordul (aeronavei) TU-160’, a scris, pe contul său de Twitter în limba engleză, Dmitri Rogozin, care se află de vineri într-o vizită în Transnistria, necoordonată cu autorităţile Republicii Moldova.

Cookies