SMART CITY

Ponta, plângere la Ministerul Educaţiei. Cere revocarea ordinului de retragere a titlului de doctor

Victor Ponta a depus o plângere la Ministerul Educaţiei în care cere revocarea ordinului de ministru prin care i s-a retras titlul de doctor.

Am primit marţi, plângerea prealabilă a domnului Ponta, în care solicită, printre altele, revocarea ordinului de ministru nr 4.662 din 1 august. Vom analiza plângerea prealabilă şi vom decide în zilele următoare cum vom răspunde acestui demers„, a declarat Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

Cu toate acestea, fostul premier Victor Ponta precizează că plângerea prealabilă depusă la Ministerul Educaţiei pentru anularea ordinului de ministru prin care i s-a retras titlul de doctor este o procedură cerută de lege, pentru ca ulterior să se poată adresa instanţei.

Este procedura cerută de lege ca ulterior să mă pot adresa prin acţiune în contencios administrativ la Curtea de Apel„, a precizat Victor Ponta pentru News.ro, întrebat despre plângerea prealabilă depusă la Ministerul Educaţiei.

Fostul premier Victor Ponta a formulat o plângere prealabilă pentru anularea ordinului de ministru al Educaţiei din 1 august prin care i s-a retras titlul de doctor pe motiv că teza nu a respectat standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi este copiată din alte lucrări. Plângerea prealabilă a ajuns la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi, dacă nu va fi soluţionată favorabil în 30 de zile, ar urma să ajungă la instanţa de judecată, au declarat pentru News.ro surse din Ministerul Educaţiei.

Conducerea Baroului Bucureşti a amânat, marţi, pentru 31 august, solicitarea Monicăi Macovei de a-l exclude pe fostul premier Victor Ponta din Baroul Bucureşti.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a respins pe 27 iulie, contestaţia lui Victor Ponta la decizia consiliului de retragere a titlului de doctor, urmând ca hotărârea să ajungă la ministrul Educaţiei pentru a fi semnată.

Fostul premier Victor Ponta a contestat la data de 15 iulie decizia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor Diplomelor şi Certificatelor Universitare de retragerea a titlului de doctor. CNATDCU a decis în data de 30 iunie să recomande Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.

Comisia Tehnică din cadrul instituţiei, alcătuită din trei profesori universitari, a analizat lucrarea de doctorat „Curtea Penală Internaţională” a lui Victor Ponta şi a stabilit că „nu respectă standardele de etică şi propune retragerea titlului de doctor”.

Pe 18 iunie 2012, ediţia online a revistei Nature a publicat ştirea că Victor Ponta, „prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte”.

CNATDCU, care este singurul organism abilitat prin lege să judece plagiatele din tezele de doctorat din 1995 încoace, a mai dat un verdict pe 29 iunie 2012 dar comisia a fost dizolvată de către Liviu Pop, cel care era atunci ministrul interimar al Educaţiei. Membrii comisiei susţineau atunci că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt.

De altfel pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a decis în unanimitate că este vorba de plagiat. Mai mult potrivit comisiei, acesta a plagiat intenţionat, găsindu-se pasaje copiate în 115 pagini din cele 297 . Singura comisie care l-a absolvit de vină a fost Consiliul Naţional de Etică, care e decis în data de 18 iulie 2012 că Ponta nu a plagiat.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button