ARHIVA B365

Ponta: Peste 3 milioane de români locuiesc în străinătate

„Am trimis azi o adresă către CCR. Curtea Constituţională a cerut Guvernului îndeplinirea anumitor proceduri. CCR va decide mâine dacă validează sau nu referendumul. Nu am trimis CCR listele electorale pentru că nu erau la noi listele electorale, ele sunt la Parchetul General pentru că fac obiectul unei cercetări penale”, a declarat, luni, Victor Ponta.

În baza datelor diverselor instituţii din România şi de la nivel internaţional, peste 3 milioane de români locuiesc în străinătate. Potrivit datelor colectate de Guvern, 34.654 de persoane vor fi radiate din listele electorale permanente. Dintre acestea, 26.066 au fost decedate, 4.475 de români locuiesc în străinătate, iar restul fie şi-au pierdut drepturile electorale, ori au necesitat corecţii ale CNP sau suferă de diferite boli mintale.

Potrivit datelor Ministerului Administraţiei şi Internelor, prezentate de premierul Victor Ponta, 512.379 de persoane aveau, inclusiv în ziua votului, actele de identitate expirate şi nu au fost reînoite nici până în ziua referendumului. De asemenea, din datele obţinute de Ministerul Afacerilor Externe, 3.052.397 de persoane au drept legal de şedere în străinătate. Din datele furnizate de 17 ţări, din totalul celor care locuiesc în afara ţării, 1.101.809 cetăţeni români sunt majori. Totodată, mai bine de 1.468.000 de cetăţeni locuiesc în 29 ţări, însă aceste date nu fac distincţia între cei majori şi minori. Alţi 482.219 cetăţeni români au drept legal de şedere în alte 44 state.

Din datele MAE 469.810 cetăţeni români au domiciliul în străinătate. Dintre aceştia 4.475 cu domiciliul permanent trebuie radiaţi de pe aceste liste.

„Nu am actualizat nicio listă pentru că în conformitate cu legea nu Guvernul actualizează listele, ci autorităţile locale. Nu au fost găsiţi cei cu buletinele expirate, sunt peste 20.000 de cetăţeni saşi care, din 1990, nu mai au cărţi de identitate şi probabil acum sunt cetăţeni germani. Noi am pus la dispoziţie datele pe care am reuşit să le obţinem până în acest moment, îmi doresc ca mâine Curtea Constituţională să ia o decizie şi să punem capăt crizei politice, la fel cum îmi doresc ca CSM să ia mâine o decizie şi doamna Mona Pivniceru să devină ministrul Justiţiei”, a declarat Victor Ponta.

În ceea ce priveşte numirea în funcţie a Monei Pivniceru, premierul a precizat că speră ca miercuri seară aceasta să îl înlocuiască din funcţia de ministru interimar al Justiţiei. „Doamna Mona Pivniceru şi-a depus demisia din funcţia de judecător, urmând să-şi înceteze calitatea de magistrat. Practic ea nu va mai fi judecător şi poate fi numită în funcţia de ministru al Justiţiei. Am considerat că acest ministru trebuie să provină din rândul judecătorilor, să nu aibă apartenenţă politică şi să aibă o experienţă profesională care să redea actelor toată eficienţa şi autoritatea necesară. Miercuri seară, după ce plenul CSM va lua act de demisia doamnei Pivniceru, doamna Pivniceru va ocupa funcţia de ministru al Justiţiei. Nu înţeleg toate aceste amânări şi sabotaje din partea colegilor doamnei Pivniceru”, a mai spus Ponta.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button