Ponta: PDL a fraudat 3 ani la rând banii UE pentru Sectorul 3

de:
18 oct. 2012
0 Afișari
Ponta: PDL a fraudat 3 ani la rând banii UE pentru Sectorul 3

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a fost o instituţie a PDL „de fraudare a fondurilor europene”, a declarat, miercuri, Premierul Victor Ponta. Afirmaţiile premierului se bazează pe datele controlului realizat la ANRMAP după ce instituţia a fost condusă de pedelista Cristina Trăilă, potrivit jurnalul.ro.

„Este o informare pentru tot Guvernul şi va fi prezentată şi presei, s-a încheiat controlul la ANRMAP şi o să vedeţi cum un sistem de protecţie politică a încurajat fraudarea fondurilor europene, fie că e vorba de Primăria Sectorului 3, unde toate programele au fost fraudate cu sprijinul ANRMAP şi a preşedintelui ANRMAP, doamna aceea pe care o vedeţi pe la televizor dându-ne lecţii cum ar trebui să fraudăm şi noi, eventual, fie că e vorba de Primăria Târgu Mureş. O să constataţi că ANRMAP a fost o instituţie a PDL de fraudare a fondurilor europene”, a spus Ponta la începutul şedinţei de Guvern. El a adăugat că din datele deţinute s-a constatat că au fost îndreptate „acele rele”, dar rămân „în bagajul negativ” al ţării, iar oficialii de la Bruxelles nu fac, sau nu doresc să facă o diferenţă între ce s-a făcut ilegal în 2009, 2010, 2011 şi ce fac acum cei de la guvernare.

„Trebuie să plătim noi acele rele, noul primar de la Sectorul 3, chiar dacă are acelaşi nume, nu şi prenume, o să trebuiască să dea banii înapoi fraudaţi de vechiul primar şi tot aşa. E un sistem nedrept, dar e un sistem în care lucrăm şi este extrem de important să putem să avem soluţii la aceste probleme extrem de grele”, a încheiat premierul.  

Afirmaţiile lui Victor Ponta sunt susţinute şi de colegul său de partid şi edilul Sectorului 3, Robert Negoiţă:”Este important, după controlul la ANRMAP, să cunoaștem valoarea totală a fraudei și daunele pe care Primăria Sectorului 3 trebuie să le plătească. Îi anunț pe locuitorii Sectorului 3 că voi acționa în așa fel încât plata acestor daune să-i afecteze cât mai puțin”, scrie Robert Negoiţă într-un comunicat de presă remis B365.ro 

Premierul s-a referit la cele 40 de contracte de achiziţii publice încheiate de Primăria Sectorului 3, majoritatea pentru reabilitarea străzilor din sector. Toate aceste contracte au probleme de transparenţă şi ar fi trebuit să fie publicate atât pe SEAP cât şi în Jurnalul Oficial al UE (JOUE).
 
Corpul de control al premierului urmeaza sa sesizeze organele de urmarire penala asupra activitatii fostei conduceri a Autoritatii de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), pe care o acuza de acoperirea unor nereguli la cateva autoritati locale si in cazul Metrorex. Concluziile fac obiectul unui raport rezultat in urma verificarilor efectuate la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) pentru perioada 1 ianuarie 2009-30 iunie 2012. În urma verificărilor au fost constatate următoarele aspecte, potrivit Realitatea.net:

– In urma verificarii modului de atribuire a celor 77 de contracte specificate de catre Comisia Europeana, s-a constatat faptul ca 37 de contracte au fost atribuite cu nerespectarea prevederilor legale.
– Totodata, s-a constatat faptul ca in cazul a 23 de contracte/acte aditionale, anuntul de atribuire a fost publicat cu intarziere
 – Un numar de 10 contracte/acte aditionale, care nu erau mentionate in lista transmisa de Comisia Europeana, au fost atribuite cu incalcarea prevederilor legale
– Cu toate ca incalcarile prevederilor legale constatate reprezentau contraventii prevazute de legislatia din domeniul achizitiilor publice, acestea nu au putut fi sanctionate cu amenda, deoarece aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale era prescrisa la momentul constatarii faptelor respective
 – Desi potrivit Raportului existau fapte care constituiau contraventie si se sanctioneaza, conform prevederilor OUG 34/2006, cu amenda de la 20.000 lei la 40.000 lei, echipa de control din cadrul ANRMAP a aplicat autoritatii sanctiunea „avertisment”.

Cookies