Dragnea: Dacă Ponta doreşte să candideze la alegerile parlamentare, se va regăsi pe listele PSD

de:
09 dec. 2015
0 Afișari
Dragnea: Dacă Ponta doreşte să candideze la alegerile parlamentare, se va regăsi pe listele PSD

Liviu Dragnea a fost întrebat miercuri dacă există posibilitatea ca Victor Ponta să nu se regăsească pe lista candidaților partidului pentru viitoarele alegeri parlamentare, având în vedere că, potrivit Comisiei de Etică a Universității București, acesta a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

„Pe prevederile din Codul de etică și pe situația actuală a lui Victor Ponta nu există această posibilitate (de a nu se regăsi pe lista candidaților PSD — n.r.). Am auzit ce a apărut în presă și resping categoric această observație. Nu este într-una dintre aceste situații Victor Ponta (hotărâre judecătorească pentru fapte de evaziune fiscală sau plagiat — n.r.). (…) Dacă va dori să candideze, da (se va regăsi pe listele PSD — n.r.). Eu sper că da (va candida — n.r.)”, a declarat Liviu Dragnea, la finalul ședinței CExN a PSD, potrivit Agerpres.

Potrovit codului de conduită al PSD dezbătut miercuri seara în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, persoanele aflate în faza de urmărirea penală, arestare preventivă sau sub control judiciar, trimise în judecată sau condamnate pentru corupţie, dar şi evaziune fiscală sau fapte comise cu violenţă nu vor putea ocupa funcţii de demnitate publică.

Aceeaşi interdicţie se aplică şi plagiatorilor.

CODUL DE ETICĂ ŞI CONDUITĂ AL MEMBRILOR PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT, publicat de bn24.ro.

PREAMBUL
Consecvent principiilor fundamentale ale doctrinei social-democrate bazate pe libertate, dreptate socială, echitate, egalitate de șanse și solidaritate. În vederea stimulării competiției interne și pentru promovarea în structurile de partid, ale administrației publice centrale și locale, precum și în Parlament, a membrilor care demonstrează o pregătire profesională recunoscută și o probitate morală necontestată.

Pentru apărarea drepturilor și libertăților omului, a solidarității umane, a spiritului comunitar de întrajutorare, al respectului persoanei și al familiei, în scopul creșterii coeziunii sociale și al creării și consolidării unor relații de colaborare și respect între cetățeni, pe de o parte, și între membrii de partid și instituțiile statului, pe de altă parte, Partidul Social Democrat adoptă prezentul Cod de Etică și Conduită.

Codul de Etică și Conduită al Partidului Social Democrat este un set de reguli de comportament pentru membrii partidului, referitoare la participarea lor la viața politică și civică, cu care aceștia se identifică și cu care sunt de acord din momentul intrării în partid, reguli care sunt destinate să garanteze buna îndeplinire de către partid a misiunii politice în ambele sale dimensiuni – socială și economică – pentru buna funcționare a statului de drept, democratic și social, prin asigurarea unor raporturi corecte între cetățean și stat.

Membrii Partidului Social Democrat trebuie să cunoască și să respecte toate documentele doctrinare, statutare și programatice ale partidului și să acționeze în concordanță deplină cu valorile cuprinse în acestea.

Prezentul Cod de Etică și Conduită se aplică tuturor persoanelor ce au calitatea de membri ai Partidului Social Democrat indiferent dacă ocupă sau nu funcţii politice, de reprezentare sau de conducere în diversele structuri politico-administrative, centrale sau locale.

Codul nu se substituie în nici un fel Constituţiei, actelor normative şi prevederilor legale în vigoare, scopul său fiind acela de a consolida structura organizaţională a Partidului Social Democrat pe baza unor valori şi a unui climat etic adecvat activităţii sale politice şi sociale.

Respectarea normelor cuprinse în Codul de Etică şi Conduită al Partidului Social Democrat, constituie un criteriu pentru evaluarea integrităţii şi calităţii de membru al partidului.

II. OBIECTIVE

Obiectivele prezentului Cod de Etică și Conduită urmăresc:

• să asigure menţinerea la un înalt nivel de prestigiu al Partidului Social Democrat, ca partid responsabil, exponent al interesului public şi să contribuie la eliminarea acelor fapte care pot impieta asupra imaginii acestuia;

• să asigure corectitudinea raporturilor între membrii partidului, la toate palierele sale de organizare;

• să consolideze un climat de încredere şi respect reciproc în interiorul partidului, pe de o parte, şi între partid şi cetăţeni pe de altă parte.

III. CRITERII DE CONDUITĂ ȘI INTEGRITATE PENTRU CANDIDAȚII PSD

Persoanele care se află într-una din situațiile de mai jos, nu vor beneficia de susținerea politică a PSD, pentru ocuparea, în condițiile legii, a unor funcții politice sau administrative alese sau numite dacă:

1. a)

 s-a început împotriva sa urmărirea penală;

 a fost trimis în judecată;

 s-a pronunțat împotriva sa o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență;

b)

 se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infracțiune.

2. au deținut funcții în organele de conducere la nivel central și județean, ale P.C.R., U.T.C. sau U.A.S.C.R.

3. au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat față de cetățeni;

4. au avut atitudini și declarații extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau naționalitate;

5. au fost membri sau colaboratori ai fostei Securități, ca poliție politică sau au fost dovediți ofițeri acoperiți;

6. înregistrează datorii, ca persoană fizică, la bugetul local, al comunității în care candidează

7. are relații comerciale cu instituția pentru care candidează sau cu instituțiile din subordinea acesteia;

8. au obținut lucrări, diplome sau alte titluri științifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotărâre judecătorească;

9. se află sub incidența unei hotărâri judecătorești definitive privind incompatibilități sau conflict de interese;

10. au completat în fals sau cu omisiuni declarațiile de avere sau de interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivă a instanței.

Mai multe pe bn24.ro.

Cookies