ARHIVA B365

Numele lui Victor Ponta, în dosarul lui Dan Şova

În 2014 a apărut un raport al Inspecţiei Judiciare în care era menţionat şi numele lui Ponta, care ar fi vizat de 2 dosare penale, deschise la Târgu Jiu şi Craiova. Cele 2 dosare deschise în 2012 au fost preluate de DNA Bucureşti. Speţele respective au fost conexate şi, în urma dosarului rezultat din aceste speţe, Dan Şova a fost pus sub urmărire penală. Ponta încă nu are calitatea de urmărit penal, însă numele lui este menţionat în acele speţe ale DNA, potrivit Realitatea TV.

Comisia juridică a Senatului a decis ca audierea lui Dan Şova să aibă loc miercuri, iar apoi să se dea avizul privind cererea DNA pentru incuviintarea retinerii si arestarii senatorului Dan Sova, acuzat de abuz in serviciu.

Premierul Victor Ponta este vizat în două anchete ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Într-unul dintre dosare premierul are calitatea de cercetat, arată raportul Inspecţiei Judiciare asumat prin vot de CSM pe 16 ianuarie 2014, potrivit Digi24.

Acuzaţiile privesc perioada 2007-2011, când Victor Ponta ar fi obţinut ilegal contracte cu complexurile Energetice Turceni şi Rovinari, pentru casa sa de avocatură.

Există trei plângeri depuse la structurile teritoriale ale DNA care vizează activitatea lui Victor Ponta de dinainte ca acesta să ajungă premierul României. În perioada 2007-2011, actualul prim ministru ar fi avut relații de afaceri cu Complexurile Energetice Turceni și Rovinari. În aceste cazuri nu a fost începută încă începută urmărirea penală, dosarele fiind în faza incipientă.

Cele trei se numără printre cele cinci cauze înregistrate la parchetul general și care sunt în curs de soluționare.

„La Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în perioada 2009 – 2013, au fost înregistrate un număr de 19 cauze penale în care s-au efectuat cercetări și față de Victor Ponta, sub aspectul comiterii unor fapte penale, la sesizarea unro persoane fizice. Au fost soluționate prin netrimitere în judecată 14 dintre acestea, celelalte 5 înregistrate în anul 2013 fiind în curs de soluționare”, se arată în raportul Inspecției.

În doup dosare, Victor Ponta are calitatea de cercetat, arată raportul Inspecției.

Într-unul din cele două dosare se fac cercetări privind efectuarea de cheltuieli de către persoanele cu funcții de conducere din cadrul Complexului Energetic Rovinari, în perioada 2006 – 2011, cu consecința prejudicierii patrimoniului societății.

Dosarul a fost înregistrat inițial la Biroul Teritorial Târgu-Jiu în 22 iulie 2011, fiind preluat de Structura Centrală la 4 aprilie 2012. Potrivit raportului, ultimul act de cercetare este raportul specialiștilor din 18 decembrie 2013.

În al doilea dosar, Victor Ponta este cercetat pentru „abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani”.

„Sesizarea este din oficiu și aparține Serviciului Teritorial Craiova din 12.10.2011, dosarul fiind preluat la 04.04.2012 de Structura Centrală. Sesizarea se referă la fapte comise de persoane cu funcții de conducere din cadrul SC Complexului Energetic Turceni în perioada 2007 – 2011″, se arată în raportul IJ.

Potrivit inspectorilor, ultimul act premergător este din octombrie 2013.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button