Ponta: Fondul de rezervă din 2013, mai mic decât în Guvernele Boc şi Tăriceanu

de:
18 feb. 2015
0 Afișari
Ponta: Fondul de rezervă din 2013, mai mic decât în Guvernele Boc şi Tăriceanu

„Raportul Curţii de Conturi arată că în 2013 a fost cel mai mic Fond de rezervă al Guvernului faţă de 2012, 2011, 2010, 2009. Este ca şi cu Ordonanţele de urgenţă, în sensul în care am redus în fiecare an faţă de practica guvernului Boc, în special, şi Guvernul Tăriceanu şi asta este un lucru bun, ca şi cu Ordonanţele ca şi cu Fondul de rezervă, toate au mers în jos faţă de practica guvernelor anterioare”, a afirmat Ponta, întrebat de raportul Curţii de Conturi.

El a adăugat că şi în acest an fondul de rezervă va fi „şi mai jos”, ceea ce este „un exemplu de bune practici pentru următorul Guvern”, notează Mediafax.

„Şi anul acesta va fi şi mai jos (fondul de rezervă –n.r.) în aşa fel încât va fi un exemplu de bune practici, la care următorul Guvern va merge şi mai jos, în sensul în care nu va mai avea nicio Ordonanţă de urgenţă şi niciun leu în fondul de rezervă. Eu, de fiecare dată, am avut mai puţine decât Guvernele anterioare”, a susţinut Ponta.

El a mai arătat că PNL vrea să ancheteze perioada din 2013 în care au fost în Guvern, ceea ce este „ca în Caragiale”.

„În 2013, alături de toţi colegii de la PNL care erau în Guvern şi care acum vor să ancheteze 2013, este ca în Caragiale. În Guvern, în general pentru ministerele conduse de dânşii, am alocat bani pentru ceea ce prevede legea”, a mai spus Ponta.

Guvernul a continuat, în 2013, practica anilor precedenţi de a aloca sume importante din Fondul de rezervă bugetară fără criterii clare şi transparente, acest fond reprezentând, de fapt, o modalitate de a suplimenta fără control parlamentar bugetele unor instituţii, a anunţat, joi, Curtea de Conturi.

Legea finanţelor publice locale stabileşte că banii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pot fi acordaţi unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, doar pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Guvernul a aprobat, însă, în ultimii ani, numeroase derogări de la această lege pentru a aloca bani din această sursă în special primarilor, banii fiind repartizaţi prin ordin al ministrului Administraţiei Publice, post ocupat în prezent de vicepremierul Liviu Dragnea, şi fără ca lista primăriilor beneficiare să mai fie prezentată public, în Monitorul Oficial, ca în anii precedenţi.

În 2013, an verificat acum de Curtea de Conturi, unul dintre argumentele prin care era justificat un transfer de fonduri către primării, înlocuit ulterior cu alte argumente, făcea referire la apropierea unui „ger arctic”.

Raportul Curţii de Conturi pe 2013 aminteşte că banii din Fondul de rezervă nu trebuie rambursaţi de către beneficiari, inclusiv primari, dar relevă că, în practică, nici nu a existat un control al Ministerului Finanţelor prin care să fie verificat dacă obiectivul final prevăzut în actul de alocare a banilor a şi fost îndeplinit, ministerul nefectuând nici măcar o evaluare a notelor de fundamentare întocmite de către ordonatorii de credite care primeau banii.

În 2013, au fost emise 38 hotărâri de guvern pentru alocarea de bani din Fondul de rezervă bugetară către diverşi ordonatori de credite şi bugetele locale, banii astfel alocaţi ajungând la aproape un miliard de lei, respectiv 940,39 milioane lei.

Cookies