Ponta, după reducerea TVA la alimente de la 1 iunie: Practic,am crescut salariile şi pensiile cu 15%

de:
02 iun. 2015
0 Afișari
Ponta, după reducerea TVA la alimente de la 1 iunie: Practic,am crescut salariile şi pensiile cu 15%

„Este o zi simbolică pentru că de azi intră în vigoare ceea ce cred că şi-au dorit toţi miniştrii Agriculturii din ultimii 15 ani: un TVA diferenţiat. Şi tot azi intră în vigoare dublarea alocației pentru copii”, a declarat premierul Victor Ponta la România TV.

Prim-ministrul a adăugat că cei 15% din TVA redus aduc un impact negativ la bugetul de stat, însă acesta a menţionat că în 2014 s-au încasat mai mulţi bani decât în alţi ani, ceea ce a dus la un excedent bugetar.

„S-au plătit mai multe taxe, cel puțin de la 2015, un miliard de euro în plus la buget sunt mulţi, șomajul a scăzut, pensia și venitul minim și mediu au crescut. Cu siguranță nu guvernului, cei 15% îi avem ca impact negativ, e un calcul făcut cu specialiști serioși, evaziunea fiscală va fi mai mică.

La 24%, merită să faci evaziune fiscală, dar la 9%, nu prea. (…) Eu nu cred că toți românii sunt evazioniști. Cred că există situații în care îl pui pe un comerciant de a plăti taxe atât de mari încât la un moment dat preferă să aleagă o altă cale. Eu nu zic că nu va mai fi evaziune, dar va fi mult mai puțină și vom avea mijloacele prin care să o combatem. Mai departe, sigur că va fi și o scădere de preț și am salutat faptul că majoritatea supermarket-urilor a afișat prețurile cu cât era cu 24% și cât e cu 9%””, a mai precizat Victor Ponta.

Totodată, şeful Guvernului a precizat că „producătorii români vor fi în sfârșit avantajați la importurile de fructe şi legume față de producătorii străini”.

„Pentru oamenii cu venituri foarte mari sau medii, reducerea aceasta de 15 procente este vizibilă dar nu este ceva extraordinar. Avem însă o mare parte din populație care plătește 33% din venituri, deci o treime din venituri le folosește pentru mâncare. La acei oameni, practic, le-am crescut salariile și pensiile cu cei 15%. E foarte important. O pâine mănâncă orice om, dar pentru cel care are 1000 de lei venit sau pentru cel care are 5000 lei venit, nu este același lucru. Absolut deloc. Este o măsură economică foarte bună, dar și o măsură socială”, a adăugat prim-ministrul.

În acest sens, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a afirmat că această reducere va duce la creşterea puterii de cumpărare a populaţiei cu venituri mici.

„Pentru familiile cu venituri foarte mari avem o estimare a creșterii puterii de cumpărare de 4%, în schimb pentru familiile cu venituri mici și medii avem o creștere de până la 15% a puterii de cumpărare”, a spus Plumb.

Însă, mulţi români se plâng că, de fapt, reducerea TVA la alimente la 9% nu a avut un impact major, în contextul în care multe magazine au crescut preţurile înainte de 1 iunie. De asemenea, comercianţii au anunţat că reducerea TVA la alimente va duce la o scădere a preţurilor cu până la 12%, nicidecum 15%, cât este diferenţa dintre vechiul şi noul TVA la alimente.

Cookies