ARHIVA B365

Ponta, după întâlnirea cu delegaţia UE-FMI-BCE: S-a cerut o creştere abruptă a preţului la gaze

„Au rămas pe agendă 2 puncte asupra cărora nu avem un acord – sunt măsuri structurale cu impact economic şi social important:

– continuarea agendei de liberalizare a preţului la gaze, liberalizarea înseamnă creşterea preţului la gaze. În ceea ce-i priveşte pe consumatorii industriali de gaze din România există concurenţă. Solicitarea delegaţiei UE-FMI-BCE se referea la o creşterea abruptă pentru consumatorii casnici, de la 53 lei la 62 lei pe mega watt, de la 1 aprilie, pe care noi nu o considerăm sustenabilă pentru că adunăm din nou datorii la CET-uri. Am discutat şi azi şi am spus că până la 1 aprilie vom veni cu un calendar sustenabil

– al doilea punct asupra căruia nu ne-am înţeles se referă la companiile producătoare de cărbune, Compania Naţională Hunedoara şi Compania Naţională Oltenia, unde solicitarea era a unor restructurări masive şi radicale, care din punctul nostru de vedere nu salvează industria producătoare de cărbune, care duc într-o spirală la reducerea acestui sector în România. Din acest punct de vedere am spus că suntem de acord cu măsuri de eficientizare, dar nu suntem de acord cu măsuri care să ducă pe termen mediu şi lung la dispariţia acestei industrii. Se fac investiţii importante pentru respectarea condiţiilor de mediu, suntem de acord cu măsurile de eficientizare.

Pe aceste teme pe care nu avem înţelegere a rămas ca în aprilie să prezentăm cum credem noi Guvernul României ca preţul la gaze să crescă într-un ritm sustenabil, iar industria produc de energie pe cărbune să aibă o creştere sustenbabilă”, a declarat Ponta.

Premierul a mai precizat că România şi-a îndeplinit ţintele pe plan economic. „Foarte multe obiective din noul acord sunt îndeplinte: ţintele de creştere economică, disciplina bugetară, nu a împiedicat creşterea salariilor, a pensiilor, iar scăderea CAS începe să-şi producă efectele. România a depăşit pragul psihologic de 50 miliarde de euro exporturi. Investiţiile au crescut. Avem cea mai stabilă şi predictibilă economie din regiune. Managementul companiilor de stat s-a îmbunătăţit considerabil, mă refer la companiile din energie. Să nu uitaţi că Hidroelectrica, pe care am preluat-o în 2012, a făcut în 2014 cel mai mare profit din istoria sa, după ce a scăpat de contractele cu „băieţii deştepţi”. Companiile din transport sunt pe profit operaţional. Vreau ca măsurile să se reflecte şi în viaţa de zi cu zi a fiecărui cetăţean. S-a muncit mai mult, s-au plătit taxe mai multe, s-a redus evaziunea”, a mai spus Ponta.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button