Ponta, despre pregătirea juridică a lui Băsescu: Codul penal nu se referă doar la traficul de blugi

de:
31 ian. 2014
0 Afișari
Ponta, despre pregătirea juridică a lui Băsescu: Codul penal nu se referă doar la traficul de blugi

„Nespecialiştii, marinarii de exemplu, nu înţeleg nimic din lucrurile astea şi trebuie să înţeleagă şi ei, că Codul penal nu se referă doar la traficul de blugi, ci la lucruri complicate (…) Domnul Băsescu habar nu are nici ce a semnat când a promulgat codurile – lucru pe care îl apreciez că l-a recunoscut, că nu ştie ce semnează, dar periculos că un preşedinte promulgă legi pe care nu le cunoaşte – şi habar nu are nici acum ce prevăd codurile. A profitat, ca de obicei, de o situaţie serioasă ca să-l atace pe Predoiu şi să o sprijine pe Udrea, ca lider al dreptei. E un semn de iresponsabilitate. Cred că cunoştinţele juridice ale lui Băsescu se limitează la încadrarea juridică a aducerii de blugi de la Istanbul, altceva nu ştie”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a apreciat că noile coduri sunt moderne, europene, mult mai bune decât cele ale lui Ceauşescu din 1968 şi că, fără să fie bănuit de simpatie pentru fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu, crede că aceste coduri chiar sunt bune.

Administraţia Prezidenţială a transmis, vineri, un comunicat în care arată că preşedintele Traian Băsescu îi cere premierului Victor Ponta să opereze, tot vineri, prin Ordonanţă de urgenţă a Guvenului modificările la Codul de procedură penală, menţionând că acestea au fost solicitate încă din luna septembrie a anului trecut.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, „preşedintele României, Traian Băsescu, îi cere prim-ministrului Guvernului României, Victor-Viorel Ponta, să opereze astăzi, prin ordonanţă de urgenţă a Guvenului, modificările la Codul de procedură penală solicitate, încă din luna septembrie a anului trecut, de preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Livia-Doina Stanciu, şi de procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), doamna Laura-Codruţa Kövesi”.

Solicitarea preşedintelui Traian Băsescu vine la o zi după ce şeful statului a declarat, la Cotroceni, că dacă premierul Victor Ponta nu îşi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupţiei, şi „devine scutul oamenilor corupţi”.

„Dacă primul ministru nu îşi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupţiei. Are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt, prin utilizarea actelor normative, ba pământurile la CJ Brăila, ba problema Rompetrol, ba problema ASF, toate astea îl arată ca fiind un om corupt, dar în cazul în care nu face urgent modificările care trebuie făcute acestui articol, el devine scutul oamenilor corupţi şi devine primul responsabil că nu a acţionat când trebuia”, a afirmat şeful statului.

Ieşirea publică a preşedintelui a urmat prezentării de către Guvern a unei scrisori pe care şeful statului i-a transmis-o, joi, premierului, în care solicita adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă privind noul Cod penal şi Codul de procedură penală, dar şi a răspunsului în care şeful Guvernului amintea că cele două Coduri au fost iniţiate de Guvernul Boc.

Preşedintele atenţiona că, fără o Ordonanţă de Urgenţă, există un risc semnificativ ca probaţiunea în cauzele penale să devină extrem de dificilă, iar premierul îi cere să îşi asume răspunderea pentru că a promulgat cele două Coduri.

În scrisoarea de răspuns, premierul îi amintea însă că aceste Coduri au fost adoptate de Guvernul Boc şi îi cerea să îşi asume public răspunderea pentru faptul că le-a promulgat.

Ponta precizează totodată că ministrul Justiţiei va prezenta Guvernului propuneri de modificare a legislaţiei, după discuşia avută, joi, la CSM.

Cookies