Ponta vrea sistem electoral de tip german. „Vor fi 300 de deputaţi şi 110 senatori”

de:
26 ian. 2015
0 Afișari
Ponta vrea sistem electoral de tip german.

„Vom propune, în ceea ce priveşte alegerea pentru Parlament, un sistem electoral diferit de cel actual, fie mixt de tip german, fie de tip proporţional, ca să ducă la reducerea numărului de parlamentari, astfel încât la Camera Deputaţilor să fie 300 plus minorităţi, iar la Senat să fie un număr de 110 senatori, astfel încât să nu mai aibă loc anomaliile apărute la alegerile pentru Parlament, când unii care au fost pe primul loc au mers acasă. Trebuie să avem un sistem de vot care să asigure stabilitate. În ceea ce priveşte alegerile şi asigurarea votului în diaspora trebuie să fie făcută sub coordonarea Autorităţii Electorale Permanente, instituţie nepolitcă, sub controlul Parlamentului. Trebuie făcute prevederi cu privire la numărul de persoane participante la vot ca să poată fi organizate secţiile sau sistemul de vot astfel încât să existe acces total al cetăţ romândi din diaspora. În ceea ce priveşte alegerile locale, pentru primari, trebuie continuat sistemul actual care nu a dovedit niciun fel de probleme în realizarea mandatului, aceasta e şi opiniei Asociaţiei Oraşelor şi Municipiilor”, a declarat, luni, Ponta, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

În ceea ce priveşte alegerile pentru consiliile judeţene, Ponta a precizat că trebuie să se asigure sistemul de vot ca să asigure legitimitate în conducerea consiliilor judeţene.

Premierul a mai precizat că miercuri se va propune repornirea Comisiei de Revizuire a Constituţiei. „Suntem de acord să modificăm textul Constituţiei referitor la imunitate”, a spus Ponta.

Prim-ministrul a mai precizat că legea insolvenţei personale trebuie să se dovedească posibil de pus în practică şi să fie adoptat actul normativ astfel încât să nu constituie discriminări şi să nu expună oamenii în faţa crizelor economice, tot mai dese.

Întrebat dacă a aflat de scrisoarea transmisă de FMI cu privire la legea falimentului persona, Ponta a precizat că nu a văzut scrisoarea.

Scrisoarea este semnată de Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România şi de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Băncii Mondiale.

„O lege a falimentului personal eficientă reprezintă o componentă importantă a sistemului modern de insolvenţă şi sprijinim eforturile autorităţilor de a realiza o legislaţie în acest domeniu. Suntem, totuşi, profund îngrijoraţi de faptul că adoptarea unei legi a falimentului personal fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea părţilor interesate şi fără un sprijin instituţional adecvat nu-şi va atinge obiectivele”, se arată într-o scrisoare a FMI transmisă duminică ministrului Finanţelor, Darius Vâlvov.

În document se precizează că o astfel de lege va avea „un impact negativ” asupra pieţei financiare, dacă nu este bine pregătită.

„Sfătuim autorităţile să adopte legea falimentului personal doar după efectuarea studiilor de impact necesare şi după consultarea părţilor (…) Încurajăm autorităţile să se inspire din experienţa altor ţări, în special a ţărilor din UE care au adoptat recent legi similare”, se mai arată în scrisoare.

Scrisoarea a mai fost transmisă preşedintelui Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc şi guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

Cookies