ȘTIRI

Ponta: Dacă se interzicea producerea de ţigări mentolate, se recurgea la import şi contrabandă

Comisia de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară (ENVI) din cadrul Parlamentului European a adoptat raportul referitor la interzicerea comercializării de produse din tutun ambalate atractiv, extinderea dimensiunii avertismentelor de pe ambalajele produselor de tutun până la 75% din dimensiunea acestora, interzicerea folosirii aditivilor, inclusiv a mentolului, aditivi care fac produsele din tutun mai atractive şi stabilirea unei „liste pozitive” de ingrediente pe care un produs din tutun le poate conţine.

Membrii Comisiei ENVI au mai susţinut propunerea de a interzice ţigaretele slim, informează Gândul.info.

Guvernul României consideră că nu ar trebui să aplice normele menţionate în Directivă, în condiţiile în care în ţările unele ţări din Uniunea Europeană continuă să producă ţigări slim. Victor Ponta a dat ca exemplu Polonia, arătând că, atâta timp cât aceste țigări vor fi permise în această țară, se vor importa și la noi de acolo și se va încuraja contrabanda.

Dacă era vorba doar de pierderea unor resurse bugetare, eu eram mai degrabă în favoarea unei legislaţii dure. Problema e că pierdem nişte bani la buget – e în regulă asta – şi nu rezolvăm nimic în ceea ce priveşte combaterea fumatului, cât timp ţările din jur rămân producătoare. Ştiţi cum: dacă luăm o decizie, interzicem în toată UE, dar dacă Polonia produce înseamnă că importăm ţigările acelea din Polonia, nu mai luăm bani la bugetul României şi încurajăm economia Poloniei. Lucru care e ok, dar dacă se interzice ceva, interzicem toţi, nu interzicem doar noi şi după aceea importăm, a spus Victor Ponta.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button