ARHIVA B365

Ponta cere demisia lui Băsescu după înregistrările cu Mircea Băsescu

Victor Ponta spune că președintele ar trebui să demisioneze pentru a apăra onoarea și independența Justiției pe care a clamat-o tot timpul. „Ne-a vorbit nouă ani și jumătate despre independența Justiției și acum, când e vorba de familia lui, nu mai vrea independența Justiție” – a spus premierul Victor Ponta joi dimineață. El a mai spus că persoane care au făcut mai puțin decât Mircea Băsescu sunt la închisoare. Ponta a declarat că, prin faptul că Mircea Băsescu este fratele președintelui, ar exista o presiune asupra Justiției. „DAcă a făcut președintele ceva, vom cere suspendarea” – a mai adăugat Ponta. 

Înregistări VIDEO: Mircea Băsescu:La mine au ajuns 250.000, mi s-a pus MORMANUL DE DOLARI în braţe. Traian Băsescu știe 

Mircea Băsescu: Preşedintele Băsescu nu are niciun fel de legătură cu relaţia mea cu Bercea 

„Este momentul în care însuşi reşedintele trebuie să sprijine prestigiul şi independenţa justiţiei şi să renunţe la funcţia din care orice român poate să creadă că, într-un fel sau altul, influenţează aflarea adevărului şi sancţionarea celor vinovaţi. Independenţa şi prestigiul justiţiei trebuie să fie apărate de preşedintele ţării chiar şi prin acest sacrificiu personal, şi anume de a spune OK, renunţ la funcţia mea ca să nu spună cineva că de aia nu e anchetat fratele meu într-o situaţie în care oameni care au făcut mult mai puţin decât Mircea Băsescu sunt acum în faţa legii”, a spus Ponta.

Întrebat dacă este luată în calcul suspendarea lui Băsescu în cazul în care acesta nu va demisiona, Ponta a răspuns: „Dacă preşedintele a făcut ceva, sigur că luăm în calcul o suspendare. Eu, din ce am văzut, nu a făcut el ceva”.

„Cred că preşedintele României şi nu doar al României, ci orice preşedinte dintr-o ţară europeană, în faţa unei asemenea situaţii, tocmai pentru a nu arunca o umbră de îndoială asupra activităţii Justiţei, ar trebui să demisioneze imediat”, a spus Ponta.

El a arătat că demisia şefului statului s-ar mpune pentru ca nimeni să nu poată să considere că din poziţa pe care o ocupă – fiind persoana care a numit în funcţie şeful DNA, procurorul general şi ceilalţi magistraţi – poate să influenţeze desfăşurarea normală a anchetei.

Ponta a spus că e vorba de un caz foarte clar, care nu îl acuză direct pe preşedintele Bsăescu, dar îl acuză direct, în mod clar, cu probe, şi nu cu stenograme prin presă, pe fratele preşedintelui.

„Din acest punct de vedere, orice preşedinte european cu siguranţă ar demisiona. Vă dau cazul preşedintelui Germaniei, care a demisonat din funcţie pentru un lucru mult mai puţin grav şi care de altfel a şi fost achitat de Justiţie după aceea”, a spus Ponta.

El a arătat că decizia demisiei ar fi cea mai bună pentru ideea de Justişie, pentru credibilitatea Justiţiei în faţa românilor, pentru încrederea că nimeni nu e mai presus de aplicarea legii.

„Acum e momentul în care el însuşi (Traian Băsescu – n.r.) trebuie să sprijine prestigiul şi independenţa Justiţiei şi să renunţe la funcţia din care orice român poate să creadă că într-un fel sau altul influenţează aflarea adevărului şi sancţionarea celor vinovaţi”, a spus Ponta.

El a mai spus că nu a văzut o implicare directă a preşedintelui Băsescu în cazul în speţă.

„Dar am văzut un caz foarte clar de trafic de influenţă realizat de către fratele preşedintelui, de către domnul Mircea Băsescu, un caz care, dacă ar fi implicat o altă persoană, acea persoană era arestată de mult. Eu nu sugerez vreo acţiune a Justiţiei, nici vorbă. Sugerez sau spun direct un singur lucru: că este un moment în care instituţiile statului, instituţiile de Justiţie pot într-adevăr să dea marele examen al independenţei”, a mai spus Ponta.

El a arătat că una este să anchetezi oameni politici din partide care nu-i plac preşedintelui Băsescu şi alta să aplici legea atunci când vine vorba totuşi de fratele preşedintelui.

„Este un moment extraordinar de important, un test pentru independenţa reală a Justiţiei din România şi eu am încredere că îl va trece”, a mai spus Ponta.

Mircea Băsescu spune că preşedintele Traian Băsescu nu are „niciun fel de legătură” cu relaţia sa cu membrii familiei Anghel şi că înregistrările audio-video difuzate de Antena 3 sunt scoase din context, iar acestea susţin starea de fapt prezentată de el în cuprinsul plângerii penale pentru şantaj.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button