ARHIVA B365

Ponta cere convocarea CSAT: Au existat acţiuni de provocare din partea unor oficiali ruşi

El a precizat cã solicitarea de convocare a unei astfel de reuniuni se bazează pe înrăutăţirea în ultima perioadă a situaţiei din Ucraina, prin continuarea actelor de încălcare a normelor de drept şi a acordurilor internaţionale, dar şi pe acţiuni provocatoare din partea unor oficiali ai Rusiei.

Premierul a apreciat că, dat fiind aceste considerente, este necesar ca România să aibă o poziţie instituţionalizată la nivelul CSAT şi a precizat că înaintarea către Preşedinţie a solicitării de convocare a unei reuniuni CSAT a fost decisă în urma unei discuţii avute cu miniştri membri ai Consiliului, cu atribuţii în domeniul securităţii şi apărării.

Marţi dimineaţa, aflat la Parlament, premierul Ponta a fost întrebat dacă e nevoie în acest moment de o şedinţă CSAT, în urma declaraţiilor vicepremierului rus Dmitri Rogozin, el arătând că va avea la Guvern o discuţie cu miniştrii care fac parte din CSAT şi va face un anunţ în legătură cu acest subiect înaintea şedinţei Executivului.

„O să am o scurtă discuţie acum la Guvern cu miniştrii care fac parte din CSAT şi imediat, înainte de şedinţa de Guvern, o să fac o declaraţie pe această temă”, a precizat anterior Ponta, după ce a fost solicitat să comenteze ultimele declaraţii ale lui Rogozin.

Întrebat dacă e nevoie în acest moment de o şedinţă a CSAT, ca urmare a acestor declaraţii ale oficialului rus, Ponta a răspuns: „Asta vreau să vă anunţ. După ce discut cu miniştrii, vă anunţ la Guvern”.

Premierul Victor Ponta a afirmat, luni seară, că a verificat când a fost organizată ultima reuniune a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi a arătat că aceasta a avut loc pe 27 martie, când nu izbucniseră încă incidentele violente din Ucraina.

El a arătat, astfel, la România TV, că afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu, conform căruia situaţia Ucrainei s-a discutat de mult în CSAT, dar premierul nu şi-a dat seama când, nu se justifică.

Ponta a precizat că, probabil marţi, îi va transmite preşedintelui documentele pentru convocarea unei reuniuni a CSAT privind situaţia din Ucraina.

În urmă cu o săptămână, premierul Victor Ponta a anunţat, după o discuţie cu miniştrii Apărării, de Interne şi Externe, că marţi va primi o analiză la zi privind situaţia din Ucraina şi Moldova şi o actualizare a strategiei României, acte pe care, ca vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), le va înainta preşedintelui pentru a fi discutate în CSAT.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat că face apel la premierul Victor Ponta să nu terfelească CSAT, care nu este „un club de dezbatere”, şi i-a cerut să depună, chiar şi în noaptea de duminică spre luni, o strategie pe situaţia din Ucraina, dacă vrea convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

El a arătat că situaţia Ucrainei s-a discutat de mult în CSAT, dar premierul Ponta nu şi-a dat seama când.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button