Ponta cere ajutorul comunităţii româneşti din SUA pentru eliminarea vizelor

de:
25 sept. 2014
0 afișări
Ponta cere ajutorul comunităţii româneşti din SUA pentru eliminarea vizelor

El a arătat că, prin introducerea României în programul Visa Waiver, ar „părea într-adevăr” că românii sunt parteneri cu Statele Unite ale Americii şi nu doar aliaţi îndepărtaţi, scrie Mediafax.

„Am o rugăminte pentru comunitatea noastră: tot ne chinuim de la Bucureşti să rezolvăm problema cu Visa Waiver, însă de fiecare dată ni se spune că noi nu avem destul lobby la congresmeni. Poate reuşiţi dumneavoastră să fiţi mai eficienţi decât partea guvernamentală şi, la un moment dat, această reminiscenţă a unor vremuri mai trecute, şi anume sistemul cu viza, deşi s-a îmbunătăţit mult, poate reuşim să scăpăm de ea şi să pară într-adevăr că suntem parteneri cu Statele Unite ale Americii şi nu suntem doar, aşa, un îndepărtat aliat”, a spus Ponta membrilor comunităţii româneşti, într-o întâlnire organizată la sediul Consulatului General al României din New York.

Bulgaria, Cipru, Croaţia, România şi Polonia sunt singurele ţări UE ai căror cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în SUA. Bulgarii şi românii sunt singurii cetăţeni europeni care nu pot călători fără vize în Canada.

Programul Visa Waiver, derulat de autorităţile americane, permite cetăţenilor din anumite ţări să călătorească în SUA, în scop turistic sau de business, pentru a perioadă de maximum 90 de zile, fără viză.

În luna mai, după o discuţie avută cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, aflat atunci la Bucureşti, premierul Ponta a afirmat că România beneficiază de susţinere din partea administraţiei democrate de la Casa Albă pentru eliminarea vizelor de intrare pe teritoriul SUA, dar trebuie să îşi folosească toată influenţa şi prietenii din Congresul american, în special în zona republicană.

Premierul Victor Ponta se află în SUA, cu ocazia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Cookies