Ponta a dezvăluit ce taxe plătește o rafinărie statului român

de:
09 oct. 2014
0 Afișari
Ponta a dezvăluit ce taxe plătește o rafinărie statului român

„Am spus că îi felicit, și îi susțin și mă bucur că magistrații români combat evaziunea fiscală, că fiecare șef de firmă care încalcă legea trebuie sancționat și trebuie recuperat prejudiciul. E foarte bine ce face Justiția. Eu, ca prim-ministru, am obligații față de partea socială, păstrarea locurilor de muncă, și față de partea bugetară. Orice rafinărie din România, sunt mai multe, nu este una singură, am datele oficiale: pe primele trei trimestre a plătit către bugetul de stat consolidat în jur de 2,7 miliarde de lei noi, cam 100 de milioane de dolari pe lună, dincolo de taxele locale. Evident, este vorba de mari contribuabili la bugetul de stat. (…) Doar de la o rafinărie, nu vreau să fac distincția între una sau alta. Avem datele oficiale de la ANAF”, a declarat Ponta la Parlament, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește compania Lukoil, aceasta nu a plătit impozitul pe profit, fiind de câțiva ani pe pierdere, a adăugat Ponta.

„Președintele Băsescu nu cunoaște legea — nu erau banii mei pe care mi i-a dat Lukoil, erau taxe, impozite, accize, contribuții de asigurări sociale, tot ce plătește o companie. (…) Președintele este extrem de nepregătit pentru o persoană publică. O companie în pierdere nu plătește impozit pe profit. Dar o companie, chiar și pe pierdere, plătește absolut toate celelalte taxe și impozite, mai puțin cei 16% pe profit. Lukoil nu a plătit, și nu e singura, cei 16% pe profit”, a spus Ponta.

Premierul a subliniat că își dorește ca toți cei 3.500 de angajați ai Lukoil să își poată primi salariile.

„Există instituții ale acestui stat care trebuie să vadă în orice situație și pentru orice fel de companie care are o încărcătură strategică ce măsuri legale și constituționale putem să luăm, dar o companie nu pleacă din țară că e nervos președintele la ora 3. (…) Evident, trebuie să ne gândim la păstrarea locurilor de muncă și vreau să precizez că nu vorbim de numărul de angajați doar de la rafinării, acolo sunt într-adevăr 500, dar la toate celelalte companii de întreținere, de distribuție, care sunt toate legate — o rafinărie presupune mai multe activități — sunt aproximativ 3.500 de angajați care mâine îmi doresc foarte mult să-și ia salariile, să-și plătească ratele, întreținerea și să își desfășoare o viață normală”, a răspuns Victor Ponta întrebat dacă Guvernul are o strategie pentru situația în care Lukoil va pleca din România.

El a adăugat că și dacă ar fi fost vorba de 35 de locuri de muncă ar fi avut același interes crescut față de situația acestora.

„Și 35 de locuri dacă sunt și dacă pot fi păstrate, evident că este datoria mea ca prim-ministru, poate voi fi președinte, să mă preocupe ce se întâmplă cu cei 35 de oameni, cu cei 350 de oameni sau cu cei 3.500 de oameni. Altfel de ce aș mai fi prim-ministru dacă nu mă interesează locurile de muncă ale oamenilor? Este lucrul cel mai important. (…) Este datoria Guvernului să facem tot ce ține de noi pentru ca acele locuri să fie salvate și oamenii care au lucrat și care nu au nicio vină pentru ce face conducerea unei societăți să-și primească salariile”, a subliniat premierul.

Chestionat cu privire la condițiile în care Guvernul poate prelua rafinăria Lukoil, Victor Ponta a replicat că „România este o țară democratică, care respectă Constituția”.

„Vreau să spun foarte clar că toate sunt companii românești, indiferent de capitalul pe care îl au. Și OMV Petrol este o companie românească, chiar dacă are capital majoritar austriac. Toate companiile românești care activează pe teritoriul țării trebuie să respecte obligațiile legale, să plătească taxe, impozite și că sper că acest lucru și tot ceea ce ține de Guvern se desfășoară în continuare. Mai departe, dacă există, și am făcut deja discuțiile statului în așa fel încât să fim pregătiți, amenințări la adresa siguranței energetice sau unor interese strategice ale României, evident că aceste lucruri ne vor duce la anumite decizii”, a afirmat premierul.

Premierul Victor Ponta a participat joi seară la dezbaterea publică „Noul Cod silvic — mai multă pădure, mai mult aer curat pentru români”, care s-a desfășurat la Parlament.

Cookies