Ponta a aprobat în timp record proiectul mega-moscheii din București. R. Plumb:Nu am avut o discuție

de:
06 iul. 2015
0 afișări
Ponta a aprobat în timp record proiectul mega-moscheii din București. R. Plumb:Nu am avut o discuție

Rovana Plumb, președintele interimar al PSD, a declarat că în Guvern nu au fost discuții despre construirea unei moschei la București. Asta în condițiile în care Guvernul condus de Victor Ponta a aprobat pe 27 mai o Hotărâre care prevede că statul român va ceda un teren pe care cultul musulman să construiască un asemenea obiectiv religios.

Decizia a fost luată la două zile după ce Ambasada Turciei la București a solicitat Guvernului să găsească un teren pentru construcția unei moschei.

Rovana Plumb, care este ministrul Muncii și în acest moment numărul doi din PSD, spune că nu știe nimic despre discuțiile în urma cărora Guvernul a dat o aprobare pentru construirea acestui lăcaș de cult: „Nu am avut o astfel de discuție”, scrie paginadepolitica.ro.

În nota de fundamentare privind Hotărârea Guvernului nr. 372/2015, prin care se aprobă cedarea gratuită a unui teren RAPPS către Muftiatul Cultului Musulman din România, putem citi cum „cultul musulman a solicitat în repetate rânduri alocarea unui teren situat pe raza municipiului București pe care să se construiască o moschee”.

Interesant este că Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Primăriei Municipiului București un teren pentru cultul musulman în anul 2012, la scurt timp după ce Victor Ponta a devenit premier.

Guvernul precizează că proiectul de construcție al moscheei urma să se realizeze „pe bază de reciprocitate cu partea turcă, ca urmare a dialogului purtat cu partea turcă încă din anul 2004″.

În motivarea hotărârii apare se mai arată că Ambasada Republicii Turcia din România a cerut Secretariatul General al Guvernului „atribuirea în folosință gratuită a unui teren, în vederea edificării unei moschei, cu anexe sociale aferente” pe data de 25 mai 2015.

Solicitarea turcilor a fost analizată în aceeași zi de RAAPS, care a transmis Guvernului că a găsit un teren în suprafață de 11.295 mp, situat în București, Bd. Expoziției (zona Romexpo). Acesta are o valoare contabilă de 172 de milioane de lei (aproximativ 38 de milioane de euro).

De asemenea, se propune darea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 49 de ani, a imobilului-teren mai sus menționat către Muftiatul Cultului Musulman din România, persoană juridică de utilitate publică potrivit legii, și singura instituţie de cult care îi reprezintă pe credincioşii cultului musulman din România”, se mai arată în motivarea Hotărârii de Guvern.

Potrivit aceleiași surse citate, în România sunt circa 67.300 de credincioși musulmani, dintre care majoritatea trăiesc în județul Constanța, o parte în județul Tulcea, iar restul în diferite orașe, inclusiv Capitala. Aceștia au la dispoziție 77 de lăcașuri de cult pe teritoriul României.

Construcția ar urma să includă și un complex cu o librărie, o școală de studiu al Coranului și spații de recreere și va avea caracteristicile arhitecturii din era otomană.

Turcii au început să construiască anul acesta cea mai mare moschee din Balcani în capitala Albaniei, Tirana, care ar urma să aibă o capacitate de 4.500 de persoane.

Cookies