Pompierii români sunt apreciați pentru eforturile lor din Grecia. Aceștia primesc laude, admirație, dar chiar și vacanțe, în semn de recunoștință

10 aug. 2021
127 Afișari
Pompierii români sunt apreciați pentru eforturile lor din Grecia. Aceștia primesc laude, admirație, dar chiar și vacanțe, în semn de recunoștință
Pompierii români sunt apreciați pentru eforturile lor din Grecia. Aceștia primesc laude, admirație, dar chiar și vacanțe, în semn de recunoștință. Sursa foto: IGSU

Pompierii români aflați în misiune în Grecia pentru a stinge incendiile violente de vegetație ce au dus la evacuarea mai multor localități și la uriașe daune materiale au fost remarcați de autoritățile și de cetățenii eleni pentru abilitățile și promptitudinea de care au dat dovadă în lupta contra flăcărilor. Prin urmare, salvatorii români vor primi drept răsplată concedii în Grecia, însă abia în vara anului viitor.

Pompierii români au uimit presa și localnicii greci în „infernul” ce s-a dezlănțuit în statul elen. Circa o mie de pompieri din țările Uniunii Europene se luptă cot la cot cu pompierii greci pentru a opri cât mai repede limbile de foc mistuitoare ce au făcut scrum suprafețe enorme de pădure.

Din fericire, intervenția promptă de pe insula Evia, care era cea mai afectată de flăcări, a dus la îmbunătățirea semnificativă a situației. Cu toate astea, pompierii rămân în alertă, deoarece vântul fierbinte poate crea noi incendii prin răspândirea unor focuri mici sau poate răscoli focuri care abia mai mocnesc, potrivit Digi24.

Presa și autoritățile din Grecia au numai cuvine de laudă pentru pompierii români

Modul în care au intervenit, folosind drone și aparatură de ultimă generație, cartografiind zona în scurtă durată, le-a adus pompierilor români aprecierea autorităților și presei elene.

Spre exemplu, Vasilis Bikas, comandantul misiunii din Grecia, le-a mulțumit românilor pentru modul excelent în care cooperează și i-a lăudat pentru profesionalism.

„Vreau să vă mulțumesc că ne ajutați. E a doua zi în care cooperăm. Cooperăm excelent, pompierii români sunt foarte profesioniști. Protejăm zona aceea, e o zonă periculoasă, dacă focul trece în partea aceea va ajunge către case.”, a declarat acesta.

Presa greacă a apreciat, de asemenea, desfășurarea impresionantă de forțe a pompierilor români, dar și mobilizarea acestora. Un site de știri elen a declarat admirativ că pompierii români parcă sunt de pe altă planetă. În ciuda acestor cuvinte mari, Florin Pop, comandantul pompierilor români în Grecia, a declarat că ei doar și-au făcut treaba cum o fac și „acasă”.

„Ne-am organizat așa cum facem de obicei, la fiecare misiune. Ne-am făcut sarcinile așa cum le știm de acasă.”, a precizat Florin Pop.

Peste 100 de pompieri români însoțiți de 23 de autospeciale vor lupta și în zilele următoare cot la cot cu pompierii greci dar și cu cei veniți din mai multe țări pentru a pune capăt infernului din Grecia. Acolo se află pompieri din toată Europa dar nu numai, din țări precum, Egipt, Franța, Cipru, Israel, Suedia și Germania.

Pompierii români au ajuns la a treia zi de luptă cu flăcările de pe insula Evia

Pompierii români se află marți în cea de-a treia zi de intervenție împotriva incendiilor de vegetație de pe insula Evia, a doua cea mai mare insulă din arhipeleagul Greciei. Aceștia acționează în această zonă cu nu mai puțin de șase autospeciale, două cisterne și o dronă specială.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), șase pompieri vor avea marți misiunea, la fel ca zilele trecute, de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor.

Din cauza temperaturilor extreme și a condițiilor speciale de lucru, pentru a evita suprasolicitarea pompierilor detașați, aceștia lucrează în ture de câte șase ore.

Pompierii care participă la această campanie din Grecia vor primi concedii în Thassos

Primăria Thassos, în colaborare cu Uniunea Hotelierilor din Thassos şi cu Federaţia Proprietarilor de Camere de Închiriat, va oferi pompierilor români aflați acum în misiune în Grecia un sejur gratuit de două zile.

Acest lucru a fost posibil în urma colaborării dintre şeful biroului din România al Organizaţiei Elene a Turismului, Georgios Stafylakis, şi Consulatul României la Salonic.

Primarul din Thassos, Leftheris Kyriakidis, a adus mai multe mulțumiri pompierilor români care ajută la stingerea incendiilor de pădure.

„Mulţumim întregului Corp de Pompieri şi tuturor pompierilor pentru eforturile lor continue de mai multe zile, pe de o parte, pentru a contracara incendiile și, pe de altă parte, pentru a proteja zonele sensibile de apariția unor noi incendii. Mulțumim în special forțelor din alte țări care oferă ajutor și de aceea încercăm şi noi să ne aducem contribuţia”, a declarat acesta.

Cookies