Pompierii români fac minuni în Grecia. Au salvat deja o insulă, după ce România a venit cu sprijin împotriva incendiilor mistuitoare de istorie | VIDEO

09 aug. 2021
630 Afișari
Pompierii români fac minuni în Grecia. Au salvat deja o insulă, după ce România a venit cu sprijin împotriva incendiilor mistuitoare de istorie | VIDEO
Pompierii români fac minuni în Grecia. Au salvat deja o insulă, după ce România a venit cu sprijin împotriva incendiilor mistuitoare de istorie | VIDEO. Sursa foto: Unsplash

Incendiile, norii de fum și căldura insuportabilă i-au făcut pe cetățenii din Grecia să creadă că se apropie sfârșitul lumii. De câteva săptămâni încoace, pompierii fac sacrificii eroice și dau dovadă de o rezistență ieșită din comun împotriva flăcărilor ce par fără sfârșit. Printre cei care se luptă, la propriu, cu focul se numără și peste 100 de pompieri români, care au surprins localnicii greci prin organizarea și eficiența de care au dat dovadă.

Iadul pe pământ, asta par să trăiască în ultimele săptămâni grecii din regiunile afectate de incendiile de vegetație. Deși imaginile care fac înconjurul lumii surprind tot mai multe regiuni ca fiind fără scăpare, pompierii fac eforturi supraomenești pentru a opri flăcările care avansează nemilos și mistuiesc tot în calea lor. Pompierilor greci li s-au alăturat pompieri de pe toată planeta, din țări precum Franța, Egipt, Elveția, România și Spania, într-o misiune în care pericolul îi face să uite de granițe, potrivit ProTV.

Evia, a doua insulă ca mărime din Grecia, este cea mai afectată de incendii

Canicula, fumul și aerul fierbinte au pus stăpânire pe o bună parte din insula Evia, a doua cea mai mare insulă a Greciei. Aici, au apărut zeci de noi focare doar în ultimele 24 de ore, iar situația critică este înregistrată în partea de nord a insulei.

Pompierii greci, asistați de pompierii români, dar și de pompieri din alte țări și de voluntari, duc o luptă contra-cronometru împotriva flăcărilor care au făcut scrum tot ce au găsit în cale. Salvatorii se folosesc de elicopterele de intervenție pe care le au la dispoziție pentru a lua apă dintr-un lac de pe insula Evia. Elicopterele vin, încarcă rezervoarele și pleacă în cea mai mare viteză, însă nu trece mult timp până vine un altul, deoarece pompierii profită pe cât posibil de lumina zilei.

Din păcate, aceștia nu pot interveni noaptea, deoarece avioanele și elicopterele nu pot decola noaptea, din cauza fumului și a vântului. Astfel, noaptea este momentul în care flăcările avansează și se răspândesc cel mai mult.

Autoritățile au emis ordine de evacuare pentru a salva oamenii din mai multe sate, care pleacă pur și simplu din calea focului, însă își lasă în urmă agoniseala de-o viață. Aceștia au fost evacuați de pe insulă cu ajutorul feriboturilor, dar și al navelor militare.

În Grecia, peste 56.000 de hectare de vegetație au căzut pradă focului

Pentru a stinge focarele puternice, autoritățile se folosesc și de avioane speciale, care, spre deosebire de elicoptere, alimentează direct din apele mării. Acestea ating luciul apei pentru a umple rezervoarele, apoi decolează rapid, fără a opri motoarele vreo clipă. Toată această operațiune durează maxim 30-45 de secunde.

Imaginea de ansamblu este dezolantă – pădurilie au devenit mormane de lemn carbonizat, praf, scrum și cenușă, iar animalele sunt de negăsit. Doar câte o pală fierbinte de vânt mai răscolește cenușa, pentru a aprinde vreun lemn sau vreo plantă care a scăpat nemistuită.

Pe lângă incendiile din Evia, pompierii se mai confruntă cu incendii masive și în peninsula Peloponez, din apropierea Olimpiei Antice, dar și în Fokida, în nordul Atenei. Nu în ultimul rând, și Creta este amenințată de flăcări.

Pompierii români au fost lăudați de presa din Grecia pentru activitatea lor

Pompierii români trimiși în misiune pe insula Evia au impresionat prin modul de operare și prin eficiența de care au dat dovadă, acest lucru find consemnat de localnici dar și de o publicație online.

Potrivit acesteia, pompierii români au acționat exemplar, atât prin poziționare și acționare, dar și prin documentare și utilizarea aparaturii.

„Pompierii români care au venit în țara noastră să întărească efectivele anti-incendiu și să lupte cu flăcările par că sunt de pe altă planetă.

Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare.

La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii.

Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor.

În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile.

De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația.

Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd”, se arată în articolul respectiv.

De asemenea, atât Raed Arafat, cât și Departamentul pentru Situații de Urgență au postat pe Facebook în legătură cu misiunea pompierilor români în Grecia.

Cookies