ARHIVA B365

Pompierii care s-au plâns de programul infernal de muncă, dați în judecată

Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă se confruntă cu un deficit de personal, rezultat, în parte, al restructurării din ultimii ani, dar şi datorită faptului că foarte multe cadre au ieşit la pensie sau au ieşit de bună voie, pentru că motivația financiară nu mai exista, iar locurile libere nu au mai fost completate, scrie Jurnalistii.ro.

Proiectul prin care programul pompierilor s-a modificat, prin schimbarea turelor de lucru, a stârnit o stare generală de nemulțumire în rândul celor luptă cu flăcările, riscându-și viața de fiecare dată. Concret, pompierii se plâng că turele de lucru sunt prea dese, timpul de odihnă prea scurt, iar orele suplimentare nu le sunt remunerate.

Printr-o adresă din februarie, anul acesta, dispusă prin ordinul secretarului de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, s-a dispus trecerea temporară a pompierilor de la programul de ture de 24 de ore, cu 72 de ore libere, la cel de ture de 24 de ore, cu 48 de ore libere. Această măsură a fost motivată de faptul că există prea multe situații în care operativii (adică pompierii care intervin în cazul situațiior de urgență) au fost chemați de acasă din cauza lipsei personalului.

Potrivit unor pompieri de la unitatea din Dealul Spirii, Inspectorul şef al unității a dat în judecată trei colegi ai acestoa, pentru faptul că au postat pe Facebook cuvinte jignitoare la adresa lui Raed Arafat. Aceștia precizează că au fost amenințați să nu mai posteze în spaţiul virtual (adică tot ce ţine de internet: Facebook sau orice alte forumuri etc).

Un alt pompier susține că au fost, de asemenea, amenințați să nu mai posteze nimic legat de nemulţumirile privins schimbarea programului de lucru sau despre Raed Arafat: „Până şi în unitate, dacă ne auzeau vorbind între noi, ziceau să nu mai vorbim, că dacă nu ne convine să plecăm”.

Potrivit unei ordonanțe a Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul București, spusele pompierilor se confirmă, menţionează sursa citată.

Ordonanța, ce dispune clasarea cauzei și declinarea competenței către DIICOT pentru o altă infracțiune, pleacă de la denunțul inspectorului-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov, Mihai-Mirel Guță. El reclamă trei plutonieri de insubordonare, ca urmare a publicării pe Facebook a unor mesaje, fotografii, precum și a unei scrisori deschise, prin care se exprimă nemulțumirea acestora în legătură cu noul program de lucru.

În urma analizării cauzei, judecătorul a decis clasarea ei, motivând că nu a fost dovedită infracțiunea de subordonare.

Judecătorul a decis, însă, să decline cauza către DIICOT, pentru infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic, după ce mai unul dintre pârâți a declarat că pagina de personală de Facebook a fost accesată fără drept de altă persoană, care a efectuat modificări.

Mai mult pe Jurnalistii.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button