Poluarea din Capitală, efecte dezastruoase în timp la copii și bătrâni. Ce boli riscăm dacă locuim în București

28 mai 2021
107 Afișari
Poluarea din Capitală, efecte dezastruoase în timp la copii și bătrâni. Ce boli riscăm dacă locuim în București

Poluarea din București are efecte dezastruoase, în timp, la copii și bătrânii Capitalei. Florin Mihălțan, un cunoscut medic pneumolog şi profesor la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti, a explicat ce boli riscăm dacă locuim în oraș sau în zonele poluate.

Poluare alarmantă în Capitală în ultima perioadă iar acest lucru ar putea avea efecte nefaste asupra sănătății. Florin Mihălțan, medic pneumolog şi profesor la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti, a explicat efectele nocive asupra sănătăţii cauzate de poluarea excesivă a aerului.

Bucureștiul este de cele mai multe ori sufocat de poluare. Praful excesiv, traficul și nopțile pline de mirosuri nocive a căror sursă rămâne un mister pentru garda de mediu – toți acești factori reprezintă în timp o bombă cu ceas pentru sănătatea oamenilor.

Efectele nocive asupra sănătăţii cauzate de poluare

Florin Mihălțan, medic pneumolog şi profesor la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta” din Bucureşti, a explicat pentru Antena 3 care sunt efectele nocive asupra sănătăţii cauzate de poluarea excesivă a aerului.

Dacă ne uităm la harta calității aerului din Capitală într-o seară în care se ard gunoaiele în jurul Bucureștiului, se observă cum toate valorile noxelor sunt și de 10 ori mai mari. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătăți, poluarea din aer este responsabilă de moartea a 7 milioane de persoane la nivel mondial.

Ce boli riscă bucureștenii din cauza poluării aerului

În primul rând, poluarea excesivă poate genera sau exacerba afecțiuni la plămâni şi inimă, susține Florin Mihălțan, medic pneumolog şi profesor la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta” Bucureşti.

„În primul rând în această poluare există pulberi și gaze pentru plămâni și pentru inimă. Lucrurile acestea devin extrem de periculoase pentru că agravează o serie de afecțiuni respiratorii sau generează afecțiuni respiratorii de tip astm sau BPOG”, a explicat medicul pneumolog.

Este o diminuare a imunității individuale

Medicul pneumolog susține că poluarea diminuează capacitatea organismului de a se apăra De asemenea, crește rata incidenței infarctului miocardic.

Particule cancerigene ajung în corp

De asemenea, acesta precizează că ”există și particule cancerigene în interiorul acestor pulberi sau factorii poluanți și să nu uităm potențarea unor alergii și diminuarea capacității de apărare a organismului. Este o diminuare a imunității individuale”.

”Expunerea este mult mai evidentă și cu efecte dezastruoase în timp la copii și vârstnici. Poluarea este al doilea factor care vine și generează astfel de afecțiuni cronice alături de fumat. În multe situații, acolo unde nu avem explicații pentru apariția acestor boli, cel mai probabil este invocat acest factor poluant.

Să nu uităm un alt lucru important, cei care trăiesc în apropierea marilor intersecții, unde se circulă foarte mult sunt cu expunere majoră. În afară de ceea ce s-a menționat avem și ceea ce se generează din combustie, ceea ce emană un automobil”, a mai precizat Florin Mihălțan.

Cookies