Poluarea din București a atins cote alarmante. Care sunt cauzele și cât o să mai dureze

25 feb. 2021
182 Afișari
Poluarea din București a atins cote alarmante. Care sunt cauzele și cât o să mai dureze

Este a doua zi consecutiv în care, în București, valorile pentru microparticule au fost depășite de până la cinci ori. Pe lângă „obișnuita” poluare creată de trafic și încălzirea rezidențială, contribuie și un alt fenomen.

Valori înregistrate la orele prânzului, în București

Valorile maxime la PM 2.5, înregistrate joi, la orele prânzului, de către cea mai mare rețea independentă de monitorizare a calității aerului uRAD Monitor din București, au ajuns până la 137 de micrograme per metru cub de aer în zona Ștefan cel Mare, în condițiile în care valoarea maximă pentru un aer curat este de 25 μg/m3, potrivit Buletin.de.

De asemenea, s-au înregistrat valori mari și în cartierele Drumul Taberei, Militari, Ferentari dar și în orașele Pantelimon și Popești-Leordeni, unde valorile variază între 73 și 107 de micrograme per metru cub de aer.

Ce fenomen contribuie la poluarea din București

Pe lângă poluarea generată de trafic și încălzirea rezidențială, la acest fenomen contribuie și un val de praf saharian care mătură Europa, zilele acestea, de la Vest la Est.

Cât mai durează

Săptămâna trecută eram pe ciclon cu precipitații, iar acum avem un anticiclon cu aer cald și uscat dinspre Azore. Plus praful saharian, anunțat pentru week-end, care începe să ajungă și la noi”, a explicat meteorologul Andreea Mocanu pentru buletin.de.

Concentrația de praf de la nivelul solului va atinge maximul pe teritoriul României abia mâine la pranz, potrivit datelor Universității din Atena.

Conform aceleiași surse, valoarea medie la nivelul țării de praf saharian, din această noapte, va fi de 87 de μg/m3.

La această valoare se așteaptă să se adauge și pulberile generate de sistemele de încălzire rezidențiale și eventualele arderi ilegale din apropierea Bucureștiului.

Cele mai poluate zone din București

Conform datelor prezentate de senzorii Airly, bulevardul Barbu Văcărescu, Calea Moșilor, Șoseaua Viilor, sudul Bucureștiului, strada Sfântul Elefterie, sau Bulevardul 1 Decembrie sunt unele dintre zonele în care se înregistrează acumulări importante de poluanți. Totuși, cum acestea nu reprezintă o constantă, pentru a vă informa cât mai corect și la moment despre cele mai poluate zone din București, vă recomandăm să consultați site-ul aerlive.ro, acolo unde este prezentată o hartă detaliată, în timp real, a poluării din Capitală.

Cookies