Poluarea cu PM 2,5 în București, la nivel ridicat și foarte ridicat, în această dimineață. Octavian Berceanu, într-un tur pe A3: „O pâclă groasă de fum plutește”

22 feb. 2022
215 Afișari
Poluarea cu PM 2,5 în București, la nivel ridicat și foarte ridicat, în această dimineață. Octavian Berceanu, într-un tur pe A3: „O pâclă groasă de fum plutește”

Indicatorii de poluare indicau marți dimineața, în București, valori între 80-100, cu o concentrație mare de particule în suspensie în aer, mai mici de 2,5 microni, conform platformei Aerlive. Cele mai mari valori de poluare, aflate între 90-100 se înregistrau, la ora 9.30, în cartierele Titan, Pantelimon, Giulești, dar și Popești-Leordeni, Chiajna (din Ilfov), iar tendința a pornit din noaptea de luni-marți, după cum o arătau senzorii la ora 00.14.

  • Particule mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5) și mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10, se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate.
  • Efectele includ moartea prematură, agravarea bolilor cardiace și pulmonare. Copiii sub 15 ani sunt în mod special vulnerabili. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.
  • 20 ug/m3 – valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2020, în timp ce marți dimineața, în Titan valoarea era de 69 ug/m3

Berceanu, pe autostrada A3, luni seara: „Mirosul e inconfundabil”

Ovidiu Berceanu (USR), fost șef al Gărzii de Mediu, a observat semne de poluare încă de aseară, într-un tur în jurul Bucureștiului. Activistul de mediu a filmat cerul de pe autostrada A3 și a postat pe Facebook imaginile pe care le-a comentat:

„Chiar acum o pâclă groasa de fum plutește în jurul Bucureștiului. Mirosul e inconfundabil, de deșeuri arse.”

 

Deșeuri arse, ieri, la aproximativ 40 de km de centrul Bucureștiului

Într-o altă acțiune, Ovidiu Berceanu a fost ieri pe urmele comisarilor Gărzii de mediu în Bălteni, Dâmbovița, un loc predilect unde se ard deșeuri. El a observat că după ce s-a încheiat acțiunea de control și de stingere a incendierii, focul a început să ardă din nou. La mai puțin de 4 ore de la verificările Gărzii de mediu, „lucrurile mergeau ca înainte, de ani de zile”

„Majoritatea comisarilor de mediu sunt onești, însă la fel ca în minister, „pestele de la cap se impute”, scrie Berceanu.

Echipele de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu, aflate în patrulare au surprins un incendiu de anvelope uzate și alte materiale plastice în zona Bălteni, jud. Dâmbovița. În zona nu a fost identificată nicio persoană, transmitea ieri Garda de Mediu.

„În jurul 11.30 s-a apelat 112, iar echipajul de pompieri sosit la fața locului, a lichidat incendiul în cca 15 minute.
Comisarii GNM continuă patrularea în zonă.”, promiteau comisarii GNM, fără însă să aibă și efecte, după cum o arată filmarea postată de Berceanu.

Într-un interviu acordat tot ieri la RFI, fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu a atras atenția că ”industria la negru din zona deșeurilor înseamnă foarte mulți bani, peste un miliard de euro, ca și cea a lemnului la negru.

„Industria asta a început să depășească anvergura industriei de stupefiante, de exemplu, este extraordinar de bănoasă, pentru că noi, câteva milioane, producem în fiecare zi deșeuri. De exemplu, în zona Bucureștiului există un singur depozit și acela la marginea legalității, îmi permit să spun, vizavi de depozitarea deșeurilor”, a explicat Berceanu.

Cookies