„Poluarea a ucis mai mulți oameni decât pandemia!” 9 din 10 oameni respiră aer poluat. Care sunt cele mai poluate zone din București

19 feb. 2021
568 Afișari

Poluarea atmosferică a provocat zeci de mii de decese anul trecut în cele mai populate cinci oraşe ale lumii, iar OMS avertizează că 9 din 10 oameni respiră aer poluat. Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa.

Cercetătorii de mediu susțin că în pofida măsurilor de lockdown impuse în contextul pandemiei de coronavirus, în cele mai populate cinci oraşe din lume, New Delhi, Ciudad de Mexico, Sao Paulo, Shanghai şi Tokyo, poluarea aerului a provocat aproximativ 160.000 de decese şi pierderi economice în valoare totală de circa 85 de miliarde de dolari.

„Câteva luni de lockdown nu au avut un impact real asupra nivelului mediu al poluării aerului pe termen lung la care oamenii au fost expuşi”, a declarant, conform Digi24, Aidan Farrow, cercetător în domeniul poluării aerului la Laboratoarele de Cercetare Greenpeace din cadrul Universităţii Exeter din Marea Britanie.

Poluarea atmosferică reprezintă cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea umană la nivel global şi ucide aproximativ 7 milioane de oameni anual, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Datele arată că 9 din 10 oameni respiră aer poluat

Datele OMS arată că nouă din zece persoane respiră aer poluat, ceea ce provoacă accidente vasculare cerebrale, cancer pulmonar şi boli de inimă – şi care are aceleaşi efecte ca fumatul, afirmă experţi în sănătate.

Bucureştiul este un oraş unde aproape săptămânal valorile privind poluarea cresc mult peste limitele admise. Capitala se află în proces de infringement cu Comisia Europeană pentru depășiri constante ale cantităților de particule fine în mișcare aflate în aer (PM10, PM2,5), dar și pentru incapacitatea de a monitoriza calitatea aerului conform legii.

Principalele cauze ale poluării atmosferice cu PM10 și PM 2,5 în București sunt:

  • traficul rutier
  • poluarea generată de construcții și șantiere ce nu respectă normele
  • lipsa din ce în ce mai acută a spațiilor verzi

Cele mai poluate zone din București

Conform datelor prezentate de senzorii Airly, bulevardul Barbu Văcărescu, Calea Moșilor, Șoseaua Viilor, sudul Bucureștiului, strada Sfântul Elefterie, sau Bulevardul 1 Decembrie sunt unele dintre zonele în care se înregistrează acumulări importante de poluanți. Totuși, cum acestea nu reprezintă o constantă, pentru a vă informa cât mai corect și la moment despre cele mai poluate zone din București, vă recomandăm să consultați site-ul aerlive.ro, acolo unde este prezentată o hartă detaliată, în timp real, a poluării din Capitală.

Cookies