ESENTIAL

Știuci de-un kilogram, cu burta-n sus pe Lacul Tineretului VEZI VIDEO

Mesajul cititorului B365.ro a venit ieri după amiază. “Duceţi-vă în parcul Tineretului să vedeţi o gramadă de peşti morti şi sticle de bere de sticlă plutind la pod. Am ieşit la plimbare şi mi s-a întors stomacul. Este inadmisibil!”, a scris acesta.

La faţa locului reporterii au găsit lacul semi-cosmetizat, însă cu mici excepţii. În unele zone, pe margine, erau gramezi de gunoi proaspăt trase din apa, încă ude. Se cunoştea că acestea au fost greblate, parca pentru a fi curăţate de ceva anume. La prima vedere  nimic ieşit din comun, însă sub acestea, ici-colo, erau peşti morţi.

Reporterii au numărat în total trei ştiuci la aproape un kilogram bucata, câţiva caraşi dar şi câţiva pescăruşi morţi.

Au trecut asea cu bărcile pe-aici. Parcă adunau ceva cu nişte plase cu mâner telescopic”, a precizat Andrew, un cetăţean australian stabilit în Capitală care îşi plimbă câinele aproape în fiecare zi prin parcul Tinererului.

La scurt timp după ce reporterii B365.ro au ajuns la faţa locului, un domn între două vârste ce părea a fi din partea administraţiei (pentru că refuzat să se prezinte) s-a arătat interesat de motivul prezeţei acestora pe marginea lacului. Aţi găsit peşti morţi?”, a întrebat intrigat acesta. “Nu e dom’le aşa ceva aici! Sunt doar gunoaie, pe care le-am ridicat(n.r.- pe margine) ca să fie curat”, a continuat acesta.

Cu greu reporterii B365.ro au putut să ia un punct de vedere de la autorităţi. E-mail-ul semnat de purtătorul de cuvânt al Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement, Carmen Chicu s-a dovedit a fi mai mult ilar decât explicativ: „Odată cu intrarea în sezonul rece nivelul apei a fost scăzut. Din cauza temperaturilor extrem de reci apa a îngheţat iar peştii au rămas fără oxigen. Vremea călduroasă din ultima perioadă a condus la dezgheţarea apelor şi automat la aparaţia acestor peşti asfixiaţi„.

Specialiştii infirmă explicaţia autorităţilor: „Nici vorba de aşa ceva. Se întâmplă extrem de rar însă în alte cazuri. Locuiesc de ani de zile în zonă şi întâmplarea face să merg des prin Parcul Tineretului. N-am văzut niciodată peşti morţi din cauza dezgheţului „, a declarat pentru B365.ro, Mugurel Ionescu redactor la revista „Vânătorul şi Pescaru”.

O posibilă explicaţie plauzibilă…

În partea de Sud-Est a lacului, în zona podului, sunt câteva clădiri, cu destinaţia alimentaţie publică, care în această perioadă sunt renovate. În incinta acestora se lucreză de zor, atât cu vopseluri cât şi materiale de construcţii. Cel mai probabil, în lac, au ajuns fie din greşeală fie nu, substanţe de curăţat sau produse chimice de la aceste mini-şantiere.

Nu ar fi pentru prima oară când un lac din Capitală este poluat. Acum cinci ani compania Petrom a fost amendată de comisarii Garzii Nationale de Mediu cu un miliard de lei vechi după ce o cantitate de produs petrolier provenind de la staţia de benzină din Băneasa s-a scurs în lacul Herastrău, provocând o undă de poluare cu o suprafaţă de aproape 100 de metri pătraţi.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button