Poluare mult peste limitele admise în București, mai ales în zonele Obor și Berceni. Senzori dați peste cap și în Ilfov

03 nov. 2022
435 Afișari
Poluare mult peste limitele admise în București, mai ales în zonele Obor și Berceni. Senzori dați peste cap și în Ilfov
Finalizarea lucrărilor la pasajul Unirii din Poluare mult peste limitele admise în București, mai ales în zonele Obor și Berceni. Senzori dați peste cap și în Ilfov | Foto: București, zona Unirii. Sursa: Inquam Photos / George Călin

Un nivel foarte ridicat al poluării în București și împrejurimi a fost înregistrat de senzorii Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.. 

Poluarea uriașă din București din ultimele zile

Valori foarte ridicate au fost în special în zonele Obor și Berceni din Capitală, dar și   lângă Bucureşti, în Ilfov – mai exact, în Voluntari și la Glina.

Șeful Gărzii de Mediu București, Viorel Tufeanu, citat de Știrile ProTV, explică din cauze:

Pentru Municipiul Bucureşti vorbim despre o viteză a vântului redusă, coroborat cu încălzirea rezidenţială şi traficul rutier. Toate acestea pe un fond de cald atmosferic produc astfel de înregistrări crescute la valorile PM, PM2,5 – PM10.

Vremea extraordinar de caldă și fără vânt din ultimele zile a favorizat menţinerea unui nivel ridicat al poluării, spune, tot pentru Știrile Pro TV, meteorologul Meda Andrei:

Vremea a fost mult mai caldă decât în mod normal pentru începutul lunii noiembrie, cerul senin, vântul slab până la moderat. Au fost şi cele mai mari temperaturi de când se fac măsurători, pentru noiembrie.”

Emisiile, traficul și lipsa de vânt, o combinație extrem de poluantă în Capitală

PM 2.5 este un indice pentru acele particule din atmosferă cu un diametru ce nu depășește 2.5 micrometri. Particulele acestea alcătuiesc un tip de pulbere considerat cel mai periculos pentru sănătatea umană. Și asta din cauză că microparticulele pot ajunge direct în fluxul sanguin şi pot provoca diverse afecțiuni, de la agravarea astmului până la diverse tipuri de cancer.

În categoria «PM10» intră particulele cu diametru care nu depășește 10 micrometri. Ieri,  . Miercuri însă, senzorii Agenției de Mediu au înregistrat valori și de trei ori peste limita maximă admisă.

Acest nivel foarte ridicat de poluare din București este rezultatul unei combinații nefericite între emisii, vremea favorizantă și noxele care vin din traficul extraordinar de aglomerat din Capitală. 

Îți recomandăm să citești și:

Cookies