POLUARE masivă în București noaptea trecută. Motivul incredibil descoperit de Garda de Mediu. ”Au fost identificate zeci de focare”

15 mart. 2021
4097 afișări
POLUARE masivă în București noaptea trecută. Motivul incredibil descoperit de Garda de Mediu. ”Au fost identificate zeci de focare”

POLUARE masivă în București noaptea trecută, Garda de Mediu anunțând imediat că a descoperit sursa, aceasta fiind una incredibilă.

POLUARE masivă în București noaptea trecută. Toți indicatorii de măsurare a calității aerului din București au „explodat” efectiv, arătând depășiri uriașe.

La miezul nopții se simțea un miros de ars în toate cartierele bucureștene, aerul fiind irespirabil. Dacă în timpul săptămânii se poate da vina pe trafic, duminică noaptea străzile Bucureștiului sunt pustii, mai ales în condițiile stării de alertă, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi care interzic circulația după ora 22:00 fără motive justificate.

POLUARE masivă în București noaptea trecută din cauza Lăsatei Secului

De această dată, poluarea a fost cauzată  de sărbătorirea Lăsatei Secului, anunță Garda de Mediu. Localnicii din zonele periurbane au sărbătorit incendiind cauciucuri în Sintești și Vidra, acolo unde au fost desfășurate echipaje de jandarmi și inspectori de la Garda de Mediu.

Acestea au degajat un fum gros care a fost dus de vânt și spre București.

Duminică seara erau vizibile zeci de astfel de incendieri generate de locuitori.

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a declarat luni dimineață la Digi24 că cele mai frecvente focare de poluare au fost în localitățile Vidra, Măgurele și în special în Sintești: „Ne raportăm la valorile maxime admise pentru o zi de PM10 și PM2,5, particule aflate în suspensie în aer, valorile au fost foarte mari aseară, s-a ajuns la de peste zece ori valoarea maximă admisă. Noi am lăsat zona liberă când ne-am retras și nu mai existau focare importante”.

Potrivit acestuia, au fost incendii și cu 20 de anvelope de autoturisme.

„Am intervenit cu echipajele gărzii de mediu, jandarmerie, poliție. A fost o muncă destul de grea să identificăm câteva zeci de focare, pompierii ne-au ajutat foarte mult să stingem, iar unde a fost mai greu am rugat și populația să stingă aceste focare. Urmează să fie date amenzi, au fost verificate persoane de la fața locului”, a declarat Berceanu.

Nivelul poluării în București

Nivelul poluării în București a fost foarte ridicat luni dimineață, cu majoritatea senzorilor platformei airlive.ro la 100 în toate zonele Capitalei.

Niveluri foarte ridicate se înregistrează în zonele Moșilor, Universitate, Piața Sudului, Băneasa Nord. Libertății, Expoziției, Luica, Bragadiru, Pallady, Prelungirea Ghencea, Fizicienilor, Camil Ressu, Piața Valea Ialomiței, Piața Drumul Taberei, Bd. Timișoara, Basarabia, Parcul Păcii, Piața Veteranilor, Leu, Pasajul Lujerului, Pantelimon, Plevnei, Piața Crângași, Giulești, Doamna Ghica, Lacul Tei, bd. Constructorilor, Mihalache, Aerogării.

Lăsata Secului reprezintă ultima zi înainte de începerea postului dar și începerea noului sezon agricol. Arderea cauciucurilor se face ca o tradiție greu de înțeles care ar purta noroc pentru roade bune în anul agricol viitor.

Recent, sub sloganul „STOP! Azi maşina stă pe loc!”, ministrul Mediului a demarat campania Vinerea Verde, prin care se încurajează utilizarea transportului alternativ. Scopul  este reducerea poluării şi, implicit, a emisiilor de carbon.

Cookies