Știri București

Poluare în București. Garda de Mediu se plânge că nu poate face nimic, Nicușor Dan spune că a oferit sprijinul Poliției Locale din Capitală

Poluare în București cu mult peste mediile admise, din cauza arderii de deșeuri aproape de Capitală. Acum, Garda de Mediu se plânge că nu poate face nimic din cauza violențelor localnicilor din comunele limitrofe care au astfel de practici poluante. Nicușor Dan, primarul Capitalei, spune că a oferit sprijinul Poliției Locale încă din aprilie pentru organizarea de echipe mixte.

Nicuşor Dan, primarul Capitalei, a venit vineri cu o reacție după ce în cursul zilei de joi au fost înregistrate norme de poluare extrem de ridicate în București din cauza deșeurilor arse la marginea orașului. Acum, edilul a transmis că Municipalitatea îşi menţine disponibilitatea de a se implica în această problemă, cu ajutorul Poliţiei Locale. Astfel, încă din primăvară anunțase formarea unor echipe mixte de control în problema poluării. Totuși, un protocol în acest sens nu a fost semnat de către Garda de Mediu și totată înțelegerea a fost doar verbală.

Poluare în București joi seară

Reacția primarului vine după ce joi seară senzorii care măsoară calitatea aerului în Capitală au transmis în ultima vreme valori ridicate ale particulelor în suspensie PM 2,5.

„Noi am avut o înţelegere verbală cu Garda de Mediu, în martie, aprilie – a fost o discuţie la care a fost şi ministrul, şi Garda de Mediu – în care să facem nişte echipe mixte, coordonate de Garda de Mediu, la care să participe poliţişti locali din toate cele şapte poliţii locale ale Bucureştiului.

Acest protocol, în urma solicitărilor noastre repetate, nu a fost semnat de Garda de Mediu. Deci au disponibilitatea de la noi de a lua poliţişti locali, dar nu operaţionalizează. Noi nu putem să ne ducem în judeţul Ilfov, să controlăm”, a transmis primarul Nicușor Dan în cadrul unei conferinţe de vineri dimineață.

Licitație a PMB pentru un studiu care să arate poluatorii

Nicuşor Dan a mai precizat că PMB a scos recent la licitaţie un studiu care ar trebui să indice în mod exact care sunt poluatorii din Capitală şi vecinătatea acesteia. Ultimul studiu a fost realizat în anii 2013-2014. Astfel, procedura de achiziţie s-ar putea finaliza în două luni și încă șase luni ar urma să dureze studiul respectiv.

„Imediat ce o să avem acest studiu, suntem obligaţi să facem Planul Integrat de Calitate a Aerului, care trebuie să fie un set de măsuri coerente pentru calitatea aerului. Lucrurile cele mai importante pe care le-am făcut în Bucureşti, în acest an, pe calitatea aerului sunt stoparea PUZ-urilor de sector şi stoparea defrişării. Nu am mai dat, cum s-au dat în anii precedenţi, avize generice pentru toaletare şi defrişare”, a mai transmis primarul.

Poluare majoră în București

Joi seară, senzorii din rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului, Airly, au înregistrat depășiri de aproape 700% pentru PM 2,5 și 500% pentru PM10. Cele mai mari depășiri s-au înregistrat la senzorii de la marginea orașului, din cartierele Chitila, Ghencea, Șoseaua Giurgiului și Pipera. Comisarii Gărzii de Mediu s-au dus la Sintești, dar au fost goniți de localnici imediat ce poliția a plecat.

Anunțul Gării de Mediu

”În urma informării PRO TV cu privire la existenţa de incendieri de deşeuri pe raza UAT Vidra, sat Sinteşti, judeţ Ilfov, comisari din cadrul GNM CJ Ilfov s-au deplasat împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei Popeşti Leordeni în zonele semnalate de către reprezentanţii PRO TV, de pe raza UAT VIDRA, sat Sinteşti, judeţ Ilfov în vederea identificării surselor de poluare a aerului precum şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de legislaţia de mediu celor vinovaţi pentru prejudiciul de mediu.În perioada verificărilor efectuate au fost identificate două amplasamente unde se incinerau deşeuri.

Reprezentanţii Poliţiei Popeşti Leordeni au solicitat legitimarea persoanelor aflate în imediata apropiere a focurilor, aceştia refuzând a se legitima. Menţionăm faptul că, mai mulţi cetăţeni de etnie romă s au adunat în jurul nostru, devenind agresivi şi adresând injurii reprezentanţilor PRO TV. Tot în acest timp reprezentanţii Poliţiei Popeşti Leordeni au fost solicitaţi pentru alte misiuni.În aceste condiţii comisarii GNM -CJ ILFOV, au părăsit zona (ora 17:45), urmând a se efectua controale conform normelor de control legale”, a transmis Garda de Mediu Ilfov pe Facebook.

În ultimele zile, comisarii au făcut mai multe controale în localitățile din jurul Bucureștiului și au identificat mai multe arderi ilegale de deșeuri și cauze de poluare.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button