Poluare de weekend în București. Miros înțepător simțit în aer de bucureșteni. Garda de mediu, atacată cu furcile la Sintești în timpul arderilor

21 nov. 2021
302 Afișari
Poluare de weekend în București. Miros înțepător simțit în aer de bucureșteni. Garda de mediu, atacată cu furcile la Sintești în timpul arderilor
Poluare de weekend în București. Miros înțepător simțit în aer de bucureșteni. Garda de mediu, atacată cu furcile la Sintești în timpul arderilor

Poluarea de weekend, un fenomen care a devenit curent pentru Capitală, s-a simțit din nou în aer în Capitală, sâmbătă seara. Senzorii Aerlive au fost pe roșu, cu valori de poluare „foarte ridicată”, peste limita admisă de 100. Și chiar dacă nu ar fi consultat aplicația, bucureștenii au simțit în aer mirosul înțepător de deșeuri arse. Aerul a devenit irespirabil la orele serii, în multe din cartierele Bucureștiului.

Bucureștiul a fost poluat major sâmbătă seara, au arătat-o senzorii Aerlive și au simțit-o în aer bucureștenii. Ce s-a întâmplat de la primele ore ale dimineții, cât harta cu aerul din București era pe verde, iar b365.ro anunța că este o zi cu aer curat?

Una dintre sursele poluării a fost descoperită, sâmbătă seara, la Sintești-Ilfov, o localitate de tip „hotspot” aflată la 15 km distanță de București.  Folosind datele de alertă, comisarii Gărzii de Mediu i-au prins pe localnici în timp ce ardeau deșeuri toxice precum anvelope și cabluri electrice.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că atunci când au vrut să îi oprească, localnicii i-au atacat pe oficialii Gărzii de Mediu cu furcile și a fost nevoie de intervenția trupelor speciale ale poliției (SAS). În urma intervenției însă, doar două persoane au fost reținute de poliție, potrivit ministrului Mediului. El precizează că pe lângă amenzi, făptașii și complicii lor riscă să plătească și cu libertatea.

”Atacul s-a produs în momentul în care echipele de permanență ale GNM, care patrulează zilnic în zonă, au surprins mai multe focare în câmp, unde făptașii ardeau cabluri electrice, anvelope uzate și alte tipuri de deșeuri, formând nori de fum dens. A fost necesară intervenția a trei autospeciale de pompieri pentru stingerea incendiilor. Pentru astfel de fapte, comise în mod deliberat, nu trebuie să existe clemență, iar persoanele reținute riscă, alături de complicii lor, pe lângă amenzile primite, să plătească cu libertatea”, a scris ministrul Tanczos Barna pe Facebook.

În Sintești au loc arderi repetate de deșeuri, o ocupație a localnicilor cunoscută autorităților de peste un deceniu și care nu a putut fi oprită de nici un guvern. Din cauza arderii deșeurilor, toată zona – inclusiv Bucureștiul – este poluată constant.

Ministrul Mediului a anunțat că acțiunile vor continua ”seară de seară, week-end de week-end”.

„Îi felicit pe toți participanții de la acțiunea de astăzi și le mulțumesc pentru riscurile pe care și le asumă zi de zi, în lupta cu mafia arderilor ilegale.”, a mai scris ministrul Mediului.

Ce arăta aplicația Aerlive sâmbătă la ora 19.30

 

Cookies