Poliţistul Marian Godină revine cu dezvăluiri. Parchetul, sesizat de Poliţie

de:
17 feb. 2016
0 Afișari
Poliţistul Marian Godină revine cu dezvăluiri. Parchetul, sesizat de Poliţie

Polițistul Marian Godină relatează, miercuri, pe Facebook, un nou caz de abuz de la IPJ Braşov. Godină povestește un episod ce a avut loc în decembrie 2015, când se pregătea să plece acasă după terminarea serviciului şia fost abordat de un coleg care se afla în sediul Poliției, îmbrăcat în civil, deși era ziua sa liberă. Acesta i-a povestit că a fost chemat să vină de urgență la adjunctul șefului IPJ Brașov, Sorin Melinte, „pentru că amendase pe cineva cu o zi în urmă”:

„V-AM ZIS CĂ ȘEFII POLIȚIEI BRAȘOV VOR AVEA AZI PROBLEME ȘI MAI MARI? MORCOVII DIN GRĂDINA IPJ BRAȘOV CRESC TOT MAI MARI! SĂ AȘTEPTĂM SĂ VEDEM CUM RĂSPUND LA ASTA

Pe când mă pregăteam să plec acasă după ce fusesem schimbul 1, m-am întâlnit cu un coleg. L-am întrebat ce caută la poliţie, ştiind că e liber şi văzându-l îmbrăcat civil. Mi-a zis că l-a sunat şeful nostru şi i-a spus că trebuie să vină urgent la adjunctul şefului de inspectorat, la comisarul șef Melinte Sorin, pentru că amendase pe cineva cu o zi în urmă.

Colegul meu e tânăr, venit din Academia de Poliţie. Îmi era milă de el când îl vedeam cât era de speriat şi de îngrijorat. Fusese chemat din timpul lui liber, pentru că îşi făcuse meseria. Ştiam ce îl aşteaptă şi parcă mă vedeam pe mine cu opt ani în urmă. Credeam că vremurile respective sunt de mult apuse şi nu îmi venea să cred că încă se mai practică aşa ceva. I-am spus colegului să fie tare şi, dacă are probleme, să mă sune să stăm de vorbă. L-am mai învățat ceva…

Eram acasă, seara, când m-a sunat. Avea vocea tremurândă, aproape că plângea. Mi-a povestit că a intrat în biroul şefului şi a fost întrebat de cât timp lucrează la Poliţia Rutieră. Apoi i s-a reproşat că a oprit, cu o zi în urmă, un şofer care transporta brazi şi care nu purta centura de siguranţă. I-a cerut actele, iar şoferul i-ar fi spus că vine chiar de la poliţie, unde dusese unul sau mai mulţi brazi. Colegul meu l-a sancţionat cu amendă pentru că nu folosea centura.

Acum, îi era reproşat modul de adresare, nu faptul că a aplicat sancţiunea cu pricina. Era clar că băiatul nu vorbise deloc nepoliticos şi că a fost chemat pentru că amendase pe cine nu trebuia. Că nu se orientase. Ba mai mult, comisarul șef Necșulescu, șeful Serviciului Cabinet al IPJ Brașov, ce se afla și el în birou, a crezut de cuviinţă să îi explice că omul ăla nu purta centura ca să poată coborî mai repede, în caz că ar fi încercat să îi fure cineva brazii. Colegul meu era acum profund dezamăgit, iar eu încercam să îi ridic moralul. I-am spus să continue tot aşa şi să nu pună la suflet.

Cred că e lesne de înţeles că acel şofer era prieten bun cu vreunul din șefi şi era deranjat că fusese amendat, deşi el le ducea brazi la Poliție. Şi pe unde o fi mai transportat el brazi? Nu-i greu să ne închipuim.Vă amintiți conversația, domnule Melinte Sorin? Știți că statul român a cheltuit bani pentru ca acel tânăr să devină polițist și să aplice legea în mod nepărtinitor? Știți că ați reușit să-i tăiați tot elanul și entuziasmul? Vreți să îl transformați într-un polițist care va amenda numai șoferi de dacii? Nu cumva avem nevoie de polițiști cărora să nu le fie teamă cui aplică o sancțiune?

Iar dumneavoastră, domnule Necșulescu, așa e domnule? dacă cineva transportă brazi nu trebuie să poarte centura ca să poată coborî repede dacă cineva încearcă să-i fure?Sau doar dacă brazii sunt pentru Poliție? Așa i-ați spus colegului meu, domnule Melinte?

„-Să știi că sunt foarte supărat pe tine! Ai sancționat un conducător auto care aducea un brad la Poliție, da? Ai sancționat un conducător auto pentru că nu purta centura de siguranță, un conducător auto care ți-a spus că „domnule, într-adevăr nu port, dar uitați, eu, bradul ăsta..îl duc la Poliție la dumneavoastră, este bradul pentru poliție.”
-Nu am cunoștință despre așa ceva.
-Dar el spune cu totul și cu totul altceva. Eu am văzut un proces-verbal de sancțiune contravențională în care l-ai sancționat pe acest om, eu nu spun că dumneata n-ai dreptate, spun doar că l-ai sancționat…el ți-a spus…pe corect l-ai sancționat, pe corect…a încercat să negocieze cu dumneata..la modul de…ușor…și dumneata…”

Hopa, iar cuvântul NEGOCIERE, la fel ca la doamna de la Crucea Roșie. Așa vă învățați cunoștințele? Să negocieze cu Poliția? Ați spus că doamna de la Crucea Roșie a făcut reclamație scrisă și d-aia am fost chemat de șefi, cu toate că din amărâtul ăla de comunicat de presă, pe care v-ați chinuit să-l dați ieri, reiese că doamna a înregistrat reclamația la două zile după ce am fost eu chemat de șefi.

Adică ați reacționat chiar înainte ca doamna să reclame, ați prezis ce se va întâmpla. Nu cumva știți și numerele care vor fi extrase la Loto duminică? Poate câștigați potul cel mare și vă duceți în țările calde. De tot.Dar nenea ăsta cu brazii? Și el a făcut reclamație scrisă? Nu a făcut! A fost doar în audiență? Există un registru cu persoanele care vin în audiență. Apare în acel registru? Nu apare! Deci nici în audiență nu a fost!

Atunci? Cum ați fost sesizați? De ce l-ați chemat pe colegul meu să-l certați în halul ăla? Cineva v-a cărat brazi? Știți cam cât costă un brad de Crăciun? Aș băga iar mâna în foc că nu ați cumpărat vreodată ca să știți.

Haideți, domnule Necșulescu, ieșiți cu un comunicat, haideți că ieri nu mai știați pe unde să vă ascundeți toți. Dați un comunicat referitor la nenea cu brazii? În 11.12 2015 s-a întâmplat, nu a trecut mult, sigur vă amintiți. Sunt foarte curios cum îl veți da. Dar dacă trece prea mult până dați comunicatul, va părea că nu prea știți ce să spuneți și că sunteți cam încurcați.

Aaaa…și încă ceva, domnule Melinte! E frumos ca tocmai despre omul care a adus brazi la poliție să spuneți „dă-l în p….mea?” Păi e frumos? Adică omul vă aduce trei brazi și dumneavoastră îl înjurați? În același context în care îl certați pe colegul meu că nu vorbise frumos? E urât!

Să răspundeți la asta vă rog:

1. De ce l-ați chemat pe colegul meu, DIN TIMPUL LUI LIBER, la biroul dumneavoastră, dacă nu există nicăieri nicio reclamație și șoferul cu brazi nu apare în registrul de audiențe?
2. De ce persoanele care transportă brazi nu trebuie să poarte centura de siguranță?
Aveți curajul să spuneți că nu ați zis așa???
Dar dumneavoastră, domnule Melinte, aveți curajul să spuneți că cele scrise mai sus nu sunt cuvintele dumneavoastră??? E foarte simplu să spuneți doar atât: eu nu i-am zis niciunui polițist cuvintele scrise acolo. Haideți, spuneți public că nu ați zis așa! Aveți curaj? Aveți? Știu că nu aveți„.

CAZUL DIRECTOAREI DE LA CRUCEA ROŞIE

Poliţia a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov cu privire la situaţia semnalată de poliţistul Godină, respectiv presiunile făcute de superiorii săi după ce a reţinut un permis de conducere.

Potrivit unui comunicat AL igpr, ca urmare a verificărilor făcute de Direcţia de Control Intern din Poliţia Română, „şeful Poliţiei Române a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, pentru clarificarea situaţiei de fapt”. Poliţia Română a mai transmis că „agentul şef adjunct de poliţie Marian Godină nu a făcut obiectul acestui control”.

Miercuri, consilierul judeţean PSD, Luana Minea, şi-a dat miercuri din cadrul Autorităţii Teritoriale pentru Ordine Publică (ATOP) Braşov, iar PSD Braşov a anunţat că va analiza situaţia acesteia în Comisia de etică, după cazul semnalat de poliţistul Marian Godină.

„Doamna Luana Minea şi-a anunţat demisia din ATOP, iar în şedinţa de luna viitoare o vom lua în discuţie. Cred că este o măsură bună pentru că nu văd de ce numele ATOP trebuie să apară în această dispută a poliţiei. Faptul că eşti membru al ATOP nu trebuie să creeze un avantaj, dimpotrivă, îţi aduce o mulţime de obligaţii pe care fiecare dintre noi trebuie să le îndeplinească”, a spus Carol Ambrus, preşedintele Autorităţii Teritoriale pentru Ordine Publică Braşov.

O echipă a Direcţiei de Control Intern din Poliţia Română s-a deplasat, marţi dimineaţă, la Braşov, pentru a verifica situaţia semnalată de poliţistului Marian Godină, conform IGPR.

Poliţistul de Rutieră, care a publicat recent o carte în care povesteşte despre peripeţiile din trafic, a scris pe pagina sa de Facebook că în urma unui incident din trafic, în care a oprit o maşină în care se afla directorul Crucii Roşii din Braşov, a avut probleme cu superiorii săi, care l-au acuzat că nu s-a prezentat şi că ar fi avut un „ton arogant”.

În urma acuzaţiilor, poliţistul a scris pe Facebook că mama sa a ajuns la spital în stare gravă şi că el vrea să-şi dea demisia.

„Am fost de serviciu pe 8 februarie 2016, adică săptămâna trecută, şi am oprit o maşină al cărei şofer nu a acordat prioritate unui pieton, care a trebuit să se oprească pentru a nu fi lovit. M-am prezentat, i-am cerut actele şoferului şi i-am spus că i se va reţine permisul. În timp ce mă duceam spre maşina poliţiei, de pe locul din dreapta faţă a maşinii oprite a coborât o doamnă care a venit la mine şi mi-a zis, «Staţi că nu e chiar aşa, staţi să negociem că eu sunt directoarea de la Crucea Roşie Braşov şi colaborez cu şefii tăi». Mi-am făcut treaba şi i-am reţinut permisul şoferului”, a scris Godină pe pagina sa de socializare.

În urma acestui incident, poliţistul de la Rutieră susţine că a fost chemat de superiorii săi şi luat la rost, acuzat că a avut un limbaj licenţios şi nu s-a prezentat în momentul în care a cerut documentele la control.

„Astăzi, 15.02.2016, am fost chemat la Biroul de Control Intern unde a trebuit să dau explicaţii pentru comportamentul avut faţă de şofer. Doamna m-a reclamat că, deşi şoferul m-a întrebat cum mă cheamă, am refuzat să-i spun şi i-am zis pe un ton arogant că scrie pe procesul-verbal cum mă cheamă. Nu sunt dobitoc. Nu a deranjat pe nimeni comportamentul meu. A deranjat că mi-am permis să nu ţin cont că doamna are funcţie”, mai scria Godină pe Facebook.

Marian Godină a înregistrat conversaţia avută cu şoferul autoturismului şi a făcut publică înregistrarea din care reiese că şi-a spus numele şi că limbajul său nu a fost unul neadecvat.

POLIŢISTUL SUSŢINUT DE ŞOFERI

Şoferii brașoveni îl susţin pe Marian Godină, după scandalul provocat de dezvăluirile legate de şefa de la Crucea Roşie. Patru mașini ale unor „dragi colegi” au fost decorate cu imaginea lui Godină și mesajul „Și eu sunt Godină. Jos corupția din poliție!!!”.

Imaginile au fost distribuite și de polițist, pe pagina sa de Facebook, acolo unde a primit sute de mesaje de încurajare.

Marian Godină a devenit celebru pe Facebook datorită postărilor sale amuzante.

Cookies