Poliţiştii rutieri îi acuză pe politiştii locali că vin băuţi la acţiuni

de:
18 iul. 2011
0 Afișari
 Poliţiştii rutieri îi acuză pe politiştii locali că vin băuţi la acţiuni

Ca urma a deficienţelor reclamate de autoritătile statului, Prefectul Capitalei le-a cerut reprezentantiilor Poliţiilor Locale să colaboreze cu Poliţia şi Jandarmeria şi să-şi îndeplinească mai eficient atribuţiile în ceea ce priveşte ordinea publică în parcuri şi pieţe, combaterea comerţului stradal ilegal, cerşetorii si parcagiii”, se arată într-un comunicat al Prefecturii, remis B365.ro

În cadrul şedinţei s-a discutat şi despre interventiile pe ordine publica care „nu pot fi facute decat de Politia nationala sau Jandarmerie”. Brigada de Politie Rutiera a semnalat, la randul ei, cateva probleme cu care se confrunta in colaborarea cu Politia Locala. Intre acestea se numara “neprezentarea la ora stabilita pentru activitatile comune, prezentarea la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice, refuzul de a se implica in activitati de fluidizare a traficului rutier, cu precadere in orele de varf”, se arată în comunicat.

În replica, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti(PLMB), Răzvan Popa susţine că cel puţin la nivelul acestei structuri nu s-au constatat astfel de cazuri.

PLMB nu a fost prezentă la această şedinţă pentru că în paralel a avut loc sedinţa Comisiei de ordine Publica din Primaria Capitalei, acolo unde se iau în discuţie problemele de ordine publică ale Capitalei, care trebuie rezolvate in perioada următoare. În ceea ce priveşte prezenţa la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice, nu s-a prezentat nicio situatia punctula. Noi nu am avut absolut niciun caz de agent care sa se fi prezent sub influenta alcoolului la serviciu”, a declarat pentru B365.ro purtătorul de cuvânt al PLMB, care a adaugat ca acuzele privind refuzul de a participa la actiuni comune cu Brigada de Politie Rutiera sunt cel puţin „ciudate”. “La acţiuni de fluidizare şi dirijarea noi am participat încă de la înfiinţare. Unde este brigada de politie rutiera este si patrula PLMB. Noi avem zone grele de fluidizare, cum sunt zonele Splaiul Independentei, Unirii sau Vacaresti”, conchide acestea.

Controale abuzive, uniforme la indigo”

Tot în cadrul şedintei s-a discutat si despre atribuţiile de control prevazute de Legea nr. 155/2010. În acest caz, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a informat ca politisti locali verificau activitatea comerciantiilor si produsele acestora fara a avea atributii pe lege, aceste activitati revenind inspectorilor de specialitate ai DSVSA. De asemenea, Prefectul Capitalei a solicitat Politiilor Locale sa verifice aspecte ce tin de disciplina in constructii, fara insa a intra peste atributiile Inspectoratului de Stat in Constructii.

Un aspect important, dar care „a fost neglijat pana acum” este cel legat de instruirea personalului, „extrem de importanta pentru a evita abuzurile si aplicarea incorecta a legii”, se mai arata in comunicatul prefecturii.

Un alt punct al discutiilor care trebuie urgent remediat se referea la uniforma Politiei Locale care, de multe ori, este foarte asemanatoare cu cea a Politie Nationale, desi modelul acestora este reglementat prin lege si trebuie respectat.

Am constatat astazi ca la nivelul Capitalei exista numeroase disfunctionalitati in colaborarea dintre institutii si am cerut Politiilor Locale sa isi eficientizeze activitatea. Prin noua lege, Politia Locala nu mai este armata personala a primarului si trebuie sa depaseasca urgent aceasta abordare. Am cerut tututor acestor structuri ca, in termen de 2 luni, situatia sa intre pe un fagas normal. Dupa acest termen vor urma controalele”, a declarat prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei.

La nivelul Capitalei exista aproape 2.300 de politisti locali, reuniţi sub umbrela a sapte institutii. Acestea beneficiaza în 2011 de un buget de aproape 130 de milioane de lei.

Cookies