Polițistii din București care și-au îngropat carierele. Au bătut un om în secție și au fost trimiși să lucreze în cimitir

12 ian. 2023
834 afișări
Polițistii din București care și-au îngropat carierele. Au bătut un om în secție și au fost trimiși să lucreze în cimitir
Polițistii din București care și-au îngropat carierele. Au bătut un om în secție și au fost trimiși să lucreze în cimitir | Foto simbol; sursa: Pexels

Ce ar putea avea în comun un gropar și un polițist? Până acum, nimic. Brusc, împart aceeași meserie

Polițiștii care și-au îngropat cariera (la propriu) sunt cei care au agresat un bărbat băut și l-au încătușat în 2019. Pe data de 4 ianuarie 2023, Curtea de Apel București a dat o sentința definitivă, prin care judecătorii îi trimit pe polițiști să lucreze la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane sau la Arhiepiscopia Bucureștilor, plus plata unor daune morale în valoare de 1000 de euro.

Polițiștilor le-a fost interzis dreptul de a mai ocupa, timp de un an, o funcție care presupune exercitarea autorității de stat În afară de cei doi, mai există un al treilea polițist care, la săvârșirea faptei, avea 8 luni de vechime și care a fost achitat. Acest al treilea polițist era pus sub acuzație pentru că nu își anunțase superiorii despre abuzul petrecut în cadrul secției de poliție.

Bătaie cruntă în urma unui apel telefonic – bărbat bătut și polițiști anchetați

În anul 2019, pe data de 5 iunie, trei polițiști care lucrau la secția de poliție nr. 25 din București, au fost solicitați la locul unei altercații între un bărbat în stare de ebrietate și o vânzătoare de la o tonetă de bilete din zona Piața Universității.

Ea a apelat la 112 când bărbatul beat a început să o agaseze. Polițiștii l-au reținut pe bărbat și l-au dus la secție, unde l-au luat la bătaie. Deși era încătușat și imobilizat, polițiștii l-au considerat în continuare o „amenințare” și l-au lovit peste cap cu mâinile de repetate ori.

Polițist sau gropar?

După ce a fost eliberat din „camera torturii”, omul a sunat la 112. A cerut să vină o ambulanță și a reclamat abuzul căruia i-a fost victimă.

Acesta a declarat că în viața lui nu a fost bătut „în așa hal”:

În viața mea nu am fost bătut fără a ridica privirea în fața acestor oameni.

Imediat ce bărbatul a reclamat abuzul, fapta a fost raportată imediat la Biroul Control Intern și a început o anchetă pentru purtarea abuzivă a polițiștilor. Ancheta internă a arătat că victima a fost ținută captivă de la ora 13:25 până la 14:49, timp în care bătăile au fost înregistrate pe camerele de luat supraveghere din secția de poliție.

Judecătorii i-au trimis pe polițiști să lucreze la cimitir

Ziare.com citează din motivarea instanței:

Ceea ce particularizează faptele ambilor inculpați, prin raportare la orice altă faptă de lovire a unei persoane, este faptul că ele au fost comise de agenți de poliție, în interiorul unei secții de poliție, față de o persoană imobilizată, care nu prezenta nici un pericol pentru ei. Situația în care în care s-au aflat cei doi inculpați nu a fost deosebită pentru activitatea lor profesională (raportat la vechimea mare în profesie, specificul ei, care implică interacțiuni cu persoane cu comportament potențial dificil, caracterul dificil al victimei, de notorietate la nivelul secției de poliței) şi, de aceea, nu a necesitat resurse speciale pentru a-i face față

În final, judecătorii au decis: carierele de polițiști ale celor doi vor face un ocol pe la cimitir.

Cookies