Polițiștii anunță proteste în București, în perioada 9-11 august. Care sunt principalele revendicări

03 aug. 2022
430 Afișari
Polițiștii anunță proteste în București, în perioada 9-11 august. Care sunt principalele revendicări
Polițiștii anunță proteste în București, în perioada 9-11 august. Care sunt principalele revendicări. Imagine simbol: Inquam Photos / Ilona Andrei

Polițiștii, personalul contractual și cadrele militare în rezervă/retragere (pensionarii MAI) declară că le sunt sfidate drepturile, în continuare, de către factorii politici și guvernamentali decizionali, fapt pentru care anunță proteste în București, în perioada 9-11 august.

Polițiștii anunță proteste în București | 9 – 11 august

Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România (FSNPPC) declanșează protestele în stradă.

Sindicaliștii declară că au încercat diverse forme de negociere: au transmis revendicări scrise, au avut întâlniri directe și ședințe de dialog social cu prim-ministrul Guvernului României, cu toate partidele din Coaliție, cu președinții Camerelor parlamentare și cu parlamentari din comisii de specialitate, cu miniștrii MAI și ai altor ministere decizionale.

„(…) dar revendicările noastre legitime și soluțiile acestora au fost pasate, permanent, de la unii, la alții”, declară reprezentanții FSNPPC.

Primele proteste vor avea loc în perioada 9-11 august, în intervalul orar 10:00-12:00, la sediul Ministerului Finanțelor din București – Bulevardul Libertății, nr.16 (FSNPPC are un protocol încheiat cu Primăria Capitalei privind adunările publice).

„Dacă nu vom avea un răspuns pozitiv din partea Guvernului, vom extinde manifestările, în mod legal, la nivel național, recurgând la ACȚIUNI DE PROTEST INEDITE!”, subliniază sindicaliștii.

Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România spune că le-a „ajuns cuțitul la os”.

Care sunt principalele revendicări

„- aplicarea Legii-cadru a salarizării nr.153/2017 – Anexele VI și VIII (referitoare la militari, polițiști și personal contractual), anexe care privesc in integrum familia ocupațională bugetară Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională; în fapt, legea a fost ,,șuntată”, în ultimii ani, prin ordonanțe de urgență ale Guvernului, care ne-au sfidat tuturor drepturile/interesele economice, sociale și profesionale;

– acordarea unor sporuri prevăzute de lege, dar lăsate în aria de aplicare (subiectivă) a ordonatorilor de credite (de exemplu, sporul pentru suprasolicitare neuropsihică, având drept scop eficientizarea Poliției judiciare, este aplicat discreționar în MAI, la nivel minimal, deși Legea-cadru nr. 153/2017 îi dă dreptul ministrului să ridice cuantumul acestuia la 25%);

– actualizarea și recalcularea pensiilor militare de stat – conform Legii nr. 223/2015 -, acestea fiind și ele ,,înghețate”, în ultimii ani, tot prin OUG, ba chiar supraimpozitate de către Guvern, în mod discreționar, începând cu 2022.”, potrivit FSNPPC.

Cookies