Poliţiştii acuzaţi că au torturat doi tineri din București fiindcă nu purtau mască au fost trimiși în judecată. Băieții au murit în mod straniu când scandalul a luat amploare

09 iul. 2021
195 Afișari
Poliţiştii acuzaţi că au torturat doi tineri din București fiindcă nu purtau mască au fost trimiși în judecată. Băieții au murit în mod straniu când scandalul a luat amploare

Poliţiştii acuzaţi că au torturat doi tineri din București, anul trecut prin septembrie, fiindcă nu purtau mască, au fost trimiși în judecată vineri. Scandalos este faptul că băieții au murit în mod straniu când scandalul a luat amploare, undeva prin luna martie. Unul a fost găsit decedat în casa unui prieten, iar altul ar fi murit, potrivit autopsiei, din cauze naturale.

Să mergi pe stradă, să le reproseșezi polițiștilor că nu poartă mască, apoi ei să te bage într-o dubă, în stil mafiot, și să te bată cât simt ei că este necesar. Asta au pățit doi tineri din București care au ajuns până la urmă să moară în condiții suspecte.

Scandalul care a izbucnit în primăvară, după ce nouă agenţi de la Secţia 16 Poliţie din Capitală au fost acuzați că au torturat mai multe persoane, continuă în aceste zile după ce aceștia fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

De ce sunt acuzați polițiștii torționari

Ei sunt acuzați în prezent de săvârşirea infracţiunilor de privare de libertate în mod ilegal, tortură, complicitate la tortură, purtare abuzivă, instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, fals intelectual şi favorizare a făptuitorului.

În prezent, dintre cei nouă inculpaţi, doar unul se află în stare de arest preventiv. Doi dintre ei se află în arest la domiciliu, iar ceilalţi şase sunt plasaţi sub controlul judiciar, fiind practic liber.

Ce au făcut de fapt

Totul s-ar fi întâmplat la data de 1 septembrie 2020, în jurul orelor 01,45, când agenţii de la Secţia 16 au organizat un filtru în zona străzii Calea Şerban Vodă din București. În noaptea respectivă ei au fost abordaţi de doi tineri care le-au reproşat că nu poartă măşti de protecţie în plină pandemie de COVID-19.

Supărați fiind de ce au pățit, şase dintre poliţişti,folosind armamentul din dotare, l-au încătuşat pe unul dintre tineri şi l-au băgat într-o dubă și l-au dus pe un câmp în apropiere de Jilava, unde l-au bătut şi torturat, se arată într-un comunicat remis de Parchet.

Explicația procurorilor privind torturile

„În locaţia respectivă, trei dintre inculpaţi au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violenţe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare şi inferioare, dar şi în zona degetelor mâinilor şi a tălpilor.

În tot acest timp, trei dintre agenţii de poliţie, deşi nu au participat în mod activ la aplicarea loviturilor, au urmărit impasibili agresiunile la care a persoana vătămată era supusă de către colegii lor, neintervenind pentru oprirea acestora, deşi în virtutea atribuţiilor de serviciu aveau obligaţia de a interveni pentru protecţia persoanelor vulnerabile. Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante”, spun procurorii.

După tortură, tânărul a fost lăsat pe un teren viran

De asemenea, alţi doi poliţişti l-au lipsit în mod ilegal de libertate pe celălalt tânăr, în intervalul 01,45 – 02,00.

După ce l-au încătuşat, tânărul a fost încuiat într-o autospecială, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate. Polițiștii l-au pulverizat după cu spray lacrimogen în habitaclul autoturismului. Ulterior, bărbatul a fost transportat fără vreo justificare legală în zona Zeţari din Bucureşti, unde a fost abandonat pe o stradă întunecată.

Mai mult, după, tinerii au fost amendați că ar fi tulburat liniștea și ordinea publică.

„Pentru a crea aparenţa unui comportament violent al victimelor şi a justifica astfel conduita agenţilor de poliţie, unul dintre inculpaţi a aplicat sancţiuni contravenţionale fiecărei persoane vătămate, atestând în mod nereal cu ocazia întocmirii proceselor-verbale de contravenţie că acestea au fost depistate în timp ce tulburau ordinea şi liniştea publică.

Pe parcursul desfăşurării urmăririi penale, un agent de poliţie din cadrul aceleiaşi secţii, acţionând în beneficiul unuia dintre agresori, i-a acordat ajutor în mod repetat, în scopul îngreunării cercetărilor şi tragerii sale la răspundere penală”, mai precizează Parchetul într-un comunicat.

Cei doi tineri au murit în mod bizar în luna martie, la interval de câteva săptămâni

Șocant este faptul că cei doi băieți au murit la interval de trei săptămâni, în luna martie. Totuși, anchetatorii nu au putut stabili dacă există o legătură între decesul lor şi agresiunile exercitate de poliţiştii torționari. Potrivit dosarului,  primul dintre ei ar fi murit din cauze aparent naturale, iar al doilea a fost găsit decedat în apartamentul unui prieten, la doar trei săptămâni distanță.

Mai jos puteți să vedeți o serie de imagini cu agresorii care sunt momentan trimiși în judecată. Rămâne de văzut ce pedepse vor primi agresorii.

Cookies