ȘTIRI

Poliţist de la Secția 10 București, trimis în judecată de DNA, pentru favorizarea infractorului

Conform rechizitoriului, „în perioada 10.10.2013 – 03.12.2013, inculpatul Marius Ovidiu Marcu, în exercitarea atribuțiilor de serviciu vizând instrumentarea unui dosar penal, în calitate de organ de cercetare penală, nu a întocmit actele de primire a unui telefon mobil de la persoană care l-a găsit şi l-a însușit, informează RomâniaLiberă.ro.

Mai mult, a ajutat-o pe aceasta din urmă să-și formuleze o apărare neconformă realității și ulterior a efectuat urmărirea penală în sensul confirmării apărării, acțiuni întreprinse în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală a celui în cauză pentru fapta comisă.

În continuare, inculpatul nu a procedat la restituirea acestui bun persoanei vătămate, ci și l-a însușit, iar ulterior l-a înstrăinat, producându-i acesteia din urmă o pagubă în valoare de 1.843,92 lei, corelativ cu obținerea de către inculpat a unui folos necuvenit în același cuantum.

În ziua de 30 ianuarie 2014, în scopul disimulării infracţiunii de corupție descrise mai sus, inculpatul Marius Ovidiu Marcu a întocmit o rezoluţie în care a inserat date nereale în sensul dispunerii începerii urmăririi penale faţă de autori necunoscuţi pentru infracțiunea de furt calificat, în condițiile în care cunoștea adevărata stare de fapt și se afla în posesia telefonului mobil al persoanei vătămate.

În aceiaşi zi, a prezentat înscrisul oficial fals procurorului care supraveghea urmărirea penală în cauză, iar acesta din urmă, acţionând fără vinovăţie, a confirmat prin rezoluţie măsura dispusă”.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

În ziua de 24 septembrie 2013, în calitate de ofițer de poliție judiciară, inculpatul Marius Ovidiu Marcu a primit spre soluţionare plângerea formulată de o persoană, care sesiza faptul că în data de 23 septembrie 2013, în timp ce se afla pe str. Sf. Vineri din Bucureşti, persoane necunoscute i-au sustras telefonul mobil marca Samsung Galaxy S4, în valoare de aproximativ 2.000 lei.

Din cercetările efectuate de polițist a rezultat că aparatul telefonic a fost găsit și însușit în ziua de 23 septembrie 2013 de un martor, angajat al unei frizerii, situată în aproprierea locului indicat de persoana vătămată.

Cu prilejul audierii efectuate în ziua de 11 octombrie 2013, martorul a predat telefonul mobil, descriind în detaliu împrejurările în care l-a găsit și însuşit, însă Marcu i-ar fi cerut să nu spună adevărul, deoarece poate fi tras la răspundere penală pentru infracțiunea de „însușirea bunului găsit”. În continuare inculpatul i-ar fi spus să dea o declaraţie mincinoasă, în sensul că, la data de 24 septembrie 2013, ar fi achiziţionat aparatul telefonic de la o persoană necunoscută şi l-ar fi folosit până în ziua de 10 octombrie 2013, când l-ar fi revândut unei persoane pe care nu o poate identifica.

În data de 30 ianuarie 2014, în scopul de a disimula infracţiunea de corupţie descrisă, inculpatul Marcu Marius Ovidiu ar fi întocmit în fals, în dosarul pe care-l instrumenta, o rezoluție de începere a urmăririi penale în care a atestat împrejurări nereale în sensul că se efectuează urmărirea penală „ faţă de autor necunoscut pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat”

Ulterior, inculpatul Marcu Marius Ovidiu ar fi prezentat înscrisul oficial fals procurorului care supraveghea urmărirea penală în cauză, determinându-l să întocmească, fără vinovăție, rezoluția prin care a confirmat măsura începerii urmăririi penale”, mai arată DNA.

Secţia 10 de Poliţie a intrat de mai multe ori în atenţia presei, prin abuzurile care ar fi avut loc în sediul acesteia.

Cel mai recent caz este cel al tânărui de 26 de ani, care a murit, pe 4 martie, în incinta secţiei 10 de Poliţie. Un poliţist de la Secţia 10 de Poliţie este în prezent urmărit penal pentru lovituri cauzatoare de moarte, în acest dosar. Prietenii tânărului decedat susţin că a fost bătut de poliţişti, în aceeaşi secţie unde, toamna trecută, un alt bărbat s-a aruncat de la etaj, în timp ce era audiat. În luna august, alt bărbat acuza că a fost bătut de polițiștii de la Secția 10. Reprezentanţii Poliţiei Capitalei au declarat atunci că tânărul nu prezenta urme exterioare de violenţă. Mai multe detalii AICI. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button