Poliţia şi Jandarmeria nu au raportat nicio sancţiune, după protestul organizat de ANTENA 3

de:
11 aug. 2014
1 Afișari
Poliţia şi Jandarmeria nu au raportat nicio sancţiune, după protestul organizat de ANTENA 3

Reprezentantii Politiei si Jandarmeriei din Bucuresti au declarat, duminica, pentru HotNews, ca nu au aplicat nicio sanctiune in urma mitingului neautorizat in care circa 4.000 de persoane, insotite de vedetele de televiziune Mircea Badea si Mihai Gadea, s-au deplasat pe carosabil determinand blocarea traficului rutier pe bulevardele din jurul Palatului Cotroceni.

„Din partea politiei, nu. Nici Politia Rutiera nu a comunicat vreo amenda”, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, subinspector Bogdan Ghebaur.

La randul ei, purtatoarea de cuvant a Jandarmeriei Bucuresti, Irina Dragan, a afirmat ca o jurnalista a televiziunii B1Tv a fost agresata de un manifestant, insa nu au fost alte incidente.

„Nu s-au inregistrat incidente, In afara de incidentul referitor la echipa televiziunii B1, care a fost agresata de unul dintre participantii la manifestarea spontana, nu au fost alte incidente. Urmeaza sa fie identificat, in acest moment pentru asta se fac demersuri, sunt vizionate toate imaginile filmate pe timpul evenimentului si in scurt timp urmeaza sa se identifice persoana si va fi sanctionata. Sanctiunea se aplica in functie de modul in care va fi incadrata fapta”, a mentionat capitanul Irina Dragan.

Jandarmeria are la dispoztie pana la 6 luni pentru a identifica persoanele violente, a mentionat ea.

„Legea ne prevede dreptul ca in termen de 6 luni, dupa vizionarea materialelor probatorii, respectiv filmari de la evemeniment, sa se identifice persoanele care au comis anumite fapte antisociale sau, daca este cazul, sa se aplice alte sanctiuni privind organizarea acestei manifestari”, a spus angajata Ministerului Afacerilor Interne.

Referitor la faptul ca jandarmii nu au intervenit pentru eliberarea carosabilului, reprezentanta Jandarmeriei a mentionat ca, daca numarul manifestantilor este mare, de regula se ia decizia devierii circulatiei rutiere, inclusiv in cazul mitingurilor neautorizate.

„La o manifestare de genul acesta se iau masuri atat pentru protectia participantilor la manifestatie cat si pentru respectarea drepturilor celor care tranziteaza zona respectiva. Probabil, daca numarul de persoane este foarte mare, se ia decizia fluidizarii traficului pe o ruta alternativa”, a mai aratat ea.

Jandarmeria Bucuresti a precizat, intr-un comuncat de presa, ca „in mod izolat” o persoana s-a comportat violent, agresand echipa B1TV, dar „marea majoritate la actiunea publica s-a manifestat pasnic”:

„Astăzi, în zona Palatului Cotroceni, a avut loc o manifestație publică spontană.
În intervalul 16.30-19.30, în această zonă, numărul persoanelor prezente la manifestație a oscilat de la câteva zeci la aproximativ 4.000, context în care și dispozitivul de jandarmerie prezent la fața locului a fost adaptat permanent, conform procedurilor legale în vigoare.

Precizăm că manifestații similare au avut loc în Brașov — 100 de participanți, Bihor — 15 participanți, Arad — 30 participanți, Prahova — 100 de participanți, Suceava — 30 de participanți, Galați — 30 de participanți, Constanța — 17 participanți, Neamț — 40 participanți, Dolj — 40 participanți, Sibiu — 70 participanți, Cluj — 30 participanți, Gorj — 70 participanți, Bacău — 25 participanți, Timiș — 100 participanți, Iași — 15 participanți, Argeș — 30 participanți, Vâlcea — 15 participanți, Mureş — 30 de participanți.

Marea majoritate a participanților la acțiunea publică din București s-a manifestat pașnic.

În mod izolat, a existat o persoană care s-a comportat violent, agresând o echipă de jurnaliști aflată în mijlocul manifestanților, context în care dispozitivul de jandarmi a fost suplimentat. Referitor la această persoană, Jandarmeria a luat deja toate măsurile pentru identificarea și sancționarea acesteia, conform legii.

Jandarmeria Română garantează dreptul tuturor cetățenilor la liberă exprimare, însă niciun act de violență nu poate fi tolerat, iar orice faptă care a reprezentat o încălcare a legii urmează să fie sancționată.

La această oră manifestația din zona Palatului Cotroceni s-a încheiat, fără alte incidente”.

Cookies