Poliția patrulează pe străzi în București, să verifice cine poartă mască. Totuși, unde e obligatorie masca pe stradă în Capitală? Lege neclară, amenzi clare: între 500 și 2500 de lei

13 oct. 2021
1897 Afișari
Poliția patrulează pe străzi în București, să verifice cine poartă mască. Totuși, unde e obligatorie masca pe stradă în Capitală? Lege neclară, amenzi clare: între 500 și  2500 de lei
Poliția a început controalele privind masca de protecție în București. Problema este că legea nu-i clară și riști amenzi maxime de 2.500 de lei

Poliția Capitalei a început în ultimele zile controalele privind purtarea măștii în București. Totuși, problema este că legea nu-i încă foarte clară, și poate fi interpretată, cu toate că atât ministrul Lucian Bode, cât și MAI au venit cu precizări suplimentare după ce ordinul a intrat în vigoare. În orice caz, riști amenzi maxime de 2.500 de lei dacă nu respecți măsurile.

Masca de protecție, motiv de control al poliției în Capitală. În ultimele zile, polițiștii din București au început să iasă în stradă și să controleze dacă bucureștenii respectă măsurile împotriva răspândirii COVID-19 în Capitală, mai ales că rata de infectare a depășiti miercuri valoarea de 15 la mia de locuitori. În primul rând, a fost verificat dacă se poartă masca de protecție în spațiul public. Totuși, situația este delicată, deoarece legea nu este clară și are numeroase interpretări. Mai mult, amenzile sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

Brigada Rutieră a făcut și astăzi controale în București privind masca de protecție

Polițiștii Brigăzii Rutiere au realizat miercuri dimineața controale în București, atât în rândul șoferilor, cât și al pietonilor. Se pare că nu au găsit nicio persoană care să nu respecte aceste măsuri. Controalele au avut loc dis-de-dimineață în zona Autogării Militari de pe Bulevardul Iuliu Maniu.

Astfel, polițiștii au oprit în trafic autobuze, troleibuze și microbuze, asta pentru a vedea dacă șoferii sau călătorii poartă mască de protecție. Mai mult, au fost efectuate controale și la metrou ori pe stradă. Conform măsurilor aflate în prezent în vigoare purtarea măștii de protecție este obligatorie în toate spațiile publice aglomerate, precum și în stațiile și în mijloacele de transport în comun.

„Polițiștii Brigăzii Rutiere au in tensificat acțiunile de verificare a modului în care sunt respectate prevederile Legii 55/2020 privind unele măsuri privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei. În acest context, polițiștii Brigăzii Rutiere au oprit în trafic  autovehicule care efectuează transport de persoane (autobuze, troleibuze, microbuze) prin curse regulate sau speciale și au verificat dacă atât conducătorul auto cât și pasagerii poartă mască de protecție.

Din fericire, nu au fost identificate situații care să conducă la aplicarea de sancțiuni contravenționale. Până la acest moment, toți pasagerii, toți participanții la trafic au purtat mască de protecție – un lucru îmbucurător pentru că, iată, numărul de cazuri a crescut. Este foarte important să respectăm măsurile sanitare de protecție, să fim în siguranță și să trecem împreună peste această perioadă dificilă”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere din București, Claudiu Costea.

Amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei

Conform legii, persoanele care nu poartă mască în spațiile publice aglomerate riscă o amendă cuprinsă între 500 și 2.500 de lei. Totuși, după o serie de bâlbe majore ale autorităților în textul legii, lăsând spațiu de interpretări, unii bucureșteni pur și simplu nu știu încă unde este obligatorie masa de protecție. Controalele polițiștilor și jandarmilor vor continua în zilele următoare, mai ales că situația pandemică este drastică.

Comisarul-șef Diana Sarca, de la Poliția Capitalei, a explicat că amenzile sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei, însă poliția nu vrea să atenteze la buzunarele nimănui.

„În situația în care nu se înțelege că trebuie să respectăm aceste măsuri, vorbim de sancțiuni, amendă cu valoare între 500 și 2.500 lei. Nu vrem să atentăm la buzunarul nimănui, dar sunt măsuri minime pe care trebuie să le luăm pentru a ne proteja”, a spus oficialul din Poliție.

Zeci de polițiști și jandarmi au verificat în ultimele zile toate stațiile de metrou din Capitală. De asemenea, au fost verificate și stațiile STB din Capitală, magazinele mari, dar și restaurantele.

Anunțul MAI privind purtarea obligatorie a măștii de protecție în public

Pentru a evita anumite interpretări, prezentăm mai jos comunicatul integral al MAI care a venit cu precizări după ce ordinul privind purtarea obligatorie a măștii de protecție în public a intrat în vigoare.

„Cu privire la instituirea obligativității purtării măștii de protecție împotriva răspândirii virusului SARS-Cov2, facem următoarele precizări:

MASCA DE PROTECȚIE SE POARTĂ OBLIGATORIU:

La nivelul localităților în care incidența este mai mică sau egală cu 6/1000 locuitori

⦁ în spațiile publice închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, spații comerciale
⦁ în spații publice deschise, cum sunt, fără a se limita la acestea : piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spațiile comerciale, stații pentru transportul în comun, precum și în alte zone stabilite prin hotărâre a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență.

La nivelul localităților în care incidența este mai mare de 6/1000 locuitori
⦁ în spațiile publice închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, spații comerciale
⦁ în toate spațiile publice deschise cu excepția persoanelor care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc. Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, prin hotărâri ale comitetelor județene, respectiv al municipiului București pentru situații de urgență.

NU ESTE OBLIGATORIE PURTAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE DACĂ PERSOANA ESTE SINGURĂ PE STRADĂ.

INDIFERENT DE INCIDENȚĂ MASCA DE PROTECȚIE NU SE POARTĂ DE CĂTRE:

⦁ persoanele vaccinate pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare aflate la locurile de muncă situate în spații închise, cu condiția prezenței unui număr de maximum 10 persoane și asigurarea unei distanțe de 1 metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători. Excepția nu se aplică în cazul spațiilor închise comune;
-copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
-persoanele care sunt singure în birou;
-prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

⦁ În funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot fi aplicate și excepții pentru persoanele care:
-suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
-desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.)”, se arată în informarea MAI.

Cookies