Poliţia cere mandat european de arestare a Elenei Udrea. Ce spune ministrul Justiţiei

de:
06 iun. 2018
0 Afișari
Poliţia cere mandat european de arestare a Elenei Udrea. Ce spune ministrul Justiţiei

Reprezentanţii Poliţiei Române au solicitat, marţi seară, magistraţilor Tribunalului Bucureşti, emiterea unui mandat european de arestare şi o cerere de urmărire internaţională pe numele fostului ministru Elena Udrea, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul Poliţiei.

Instanţa urmează să se pronunţe în cursul zilei de miercuri.

Demersul Poliţiei vine după ce, marţi, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au condamnat-o definitiv pe Elena Udrea la şase ani de închisoare, în dosarul Gala Bute.

Potrivit procedurii, după ce instanţa emite mandatul european de arestare, reprezentanţii Poliţiei Române informează autorităţile din Costa Rica în legătură cu situaţia Elenei Udrea. Autorităţile din acel stat o reţin sau o arestează provizoriu pe Udrea, timp în care Ministerul Justiţiei din România efectuează demersurile necesare astfel încât fostul ministru al Turismului să fie extrădat în ţară. După acest pas, autorităţile din Costa Rica urmează să aprobe, pe baza documentelor emise de Ministerul Justiţiei român, extrădarea Elenei Udrea, după care o escortă din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, aflată în subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române se va deplasa în acel stat pentru a o aduce în ţară.

Magistraţii instanţei supreme au condamnat-o, marţi, pe Elena Udrea, la 6 ani de închisoare, în dosarul „Gala Bute”. Decizia este definitivă. Judecătorii au decis să menţină pedeapsa primită de Elena Udrea în primă instanţă. În acelaşi dosar, Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, Dragoş Botoroagă la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Ministrul Justiţiei: Extrădarea e posibilă chiar dacă nu avem un tratat bilateral cu Costa Rica

Ministrul Justiţiei a anunţat, miercuri, că extrădarea Elenei Udrea se poate face chiar dacă România nu are tratat bilateral cu Costa Rica, fiind necesar ca fostul ministru să fie dat în urmărire internaţională. Duarat extrădării ţine de legislaţia din Costa Rica, a mai precizat Tudorel Toader.

Cookies