Poliția Capitalei: Trei bărbați au creat mai multe site-uri false ale unor bănci pentru a înșela clienții. Au furat aproape 600.000 de lei

13 mart. 2023
194 Afișari
Poliția Capitalei: Trei bărbați au creat mai multe site-uri false ale unor bănci pentru a înșela clienții. Au furat aproape 600.000 de lei
Poliția Capitalei: Trei bărbați au creat mai multe site-uri false ale unor bănci pentru a înșela clienții. Au furat aproape 600.000 de lei. Sursa foto: Unsplah

Trei bărbați au fost reținuți pentru că ar fi creat pagini false de internet similare cu cele ale unor bănci, promovându-le în mediul online. Aceștia au accesat conturile de internet banking ale mai multor persoane, transferând fraudulos aproape 600.000 de lei.

Bărbații au fost reținuți 24 de ore în urma audierilor

Cei trei bănuiți ar fi creat aceste pagini în perioada octombrie 2022 și până în prezent, inducând în eroare clienții pentru a le accesa conturile, conform unui comunicat de presă DGPMB transmis Agerpres.

La data de 12 martie, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) – Serviciul Investigaţii Criminale au pus în aplicare trei mandate de aducere, în judeţul Botoşani, emise pe numele a trei persoane, faţă de care sunt efectuate cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de fals informatic, fals privind identitatea, fals material în înscrisuri oficiale, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Cercetările făcute au stabilit faptul că bărbații ar fi accesat conturile de internet banking ale victimelor, astfel tranferând mai multe sume de bani, creând un prejudiciu de 583.000 de lei.

Aceștia au fost reținuți pentru 24 de ore după ce au fost conduși la audieri:

În baza mandatelor de aducere, persoanele bănuite au fost conduse la audieri, iar în cursul acestei dimineţi faţă de acestea a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate magistraţilor cu propunere legală, este precizat în sursa citată.

Cercetările sunt continuate de Serviciul Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Acțiunea a fost sprijinită de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Numele ANAF este folosit în cazul unui nou tip de fraudă

Un nou tip de fraudă a apărut în mediul online, folosindu-se de numele ANAF. Atacatorii le cer oamenilor sume importante, dar acestea trebuie plătite în cryptomonede.

Un cetățean a avertizat Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în urma unui mail suspect pe care acesta l-a primit. Un inspector fals al agenției i-a cerut persoanei suma de 2.178 de dolari. Chiar dacă datoria era specificată în UDS, plata trebuia efectuată în cryptomonede.

Mesajul fals a fost trimis de la adresa de email [email protected]. Acesta nu a prezentat încredere, astfel că persoana care ar fi trebuit să pice în capcană a sesizat această situație administrației fiscale.

ANAF le transmite cetățenilor că dacă au suspiciuni privind situația fiscală sau primesc mesaje bizare să se adreseze autorităților.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies