ARHIVA B365

Poliția Capitalei va plăti daune morale pentru hărțuirea unui tânăr homosexual

Iată comunicatul organizației ACCEPT referitor la acest caz: 

„Judecătoria Sectorului 3 București a hotărât că Poliția Capitalei trebuie să plătească daune morale în valoare de 5000 de euro pentru hărțuirea unui tânăr din cauza prezumatei sale orientări homosexuale. Tânărul solicita ajutorul poliției și, în schimb, a fost agresat chiar în curtea Secției 10. Hotărârea poate fi atacată cu apel.

La data de 27 iulie 2011, în curtea Secției 10 de Poliție din capitală, un tânăr a fost batjocorit, amenințat și bruscat de mai mulți polițiști în legătura cu presupusa sa orientare homosexuală. Tânărul a depus plângere la Secția 10 de Poliție împotriva comportamentului polițiștilor care l-au hărțuit, angajați ai acestei secții. Timp de patru luni, Secția 10 nu a luat nicio măsura de investigare a faptelor reclamate, de identificare și sancționare a persoanelor vinovate, în ciuda faptului că în Statutul Polițistului sunt interzise comportamentele discriminatorii. În consecință, Asociația ACCEPT și victima au dat în judecată Poliția Capitalei, solicitând daune morale .

„În ultimii 4 ani am încercat să tragem la răspundere reprezentanți ai forțelor de ordine care și-au încălcat grav atribuțiile și au intimidat o persoană pe care ar fi trebuit să o protejeze. Parcursul a fost dificil, dar am reușit să stabilim un precedent legal important: este pentru prima dată când poliția trebuie să plătească daune morale pentru felul în care a gestionat un caz de discriminare petrecut în propria instituție, ” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului.

Hotărârea Judecătoriei Sectorului 3 dovedește lipsa de capacitate a poliției de a gestiona plângerile referitoare la infracțiunile motivate de ură. Deși Codul Penal prevede că discriminarea ca bază a comiterii unei infracțiuni este o circumstanță agravantă, există lacune majore în aplicarea acestui principiu în practică. În România nu există proceduri speciale de investigare a infracțiunilor motivate de ură, nu există o monitorizare reală a acestei criminalități și nici o modalitate de raportate a statisticilor reale către instituții internaționale și publicul larg.

„Acest caz demonstrează că poliția ignoră victimele infracțiunilor motivate de ură, intensificând stigmatizarea la care sunt expuse. Instituțiile publice nu pot deveni insule ale arbitrariului și discriminării, ele trebuie să fie primele care să dea acest mesaj către proprii angajați și către societate. Cerem autorităților statului să dezvolte politici interne pentru combaterea discriminării și să dovedească public toleranța zero față de infracțiunile motivate de ură!” a declarat Florin Buhuceanu, Directorul Asociației ACCEPT.

Hotărârea favorabilă a Judecătoriei Sector 3 este cu atât mai importantă cu cât mulți membri ai comunității LGBT evită să ia atitudine împotriva celor care îi discriminează. „Încurajăm persoanele discriminate, indiferent pe ce criteriu, să lupte pentru apărarea drepturilor ce le-au fost încălcate. În acest moment Asociația ACCEPT si Coaliția anti-discriminare pun la dispoziția persoanelor care se confruntă cu discriminarea și hărțuirea, un program de consiliere juridică online, accesibil prin site-ul antidiscriminare.ro,” a declarat Carolina Marin, Coordonatoare de Programe a Asociației ACCEPT.”

Vă reamintim că polițiștii de la Secția 10 au fost acuzați de nenumărate abuzuri, între care și de lovirea unor suspecți: „Cot la cot cu polițiștii de la secția amintită, însă, bat și polițiștii de la secția din Centrul istoric, cele două filiale „colaborând” în materie de abuzuri asupra cetățenilor, pe care-i ridică din centrul orașului și-i conduc la anumite sedii unde agenții nu sunt supravegheați de superiori. Cel mai recent caz este al ziaristului Ștefan Mako, dus la secția de pe strada Șelari nr.22 și bătut de polițiști chiar în timp ce documenta un articol despre comportamentul abuziv al agenților din Centrul Istoric. APADOR-CH îi acordă sprijin juridic ziaristului în demersurile pe care le va face împotriva polițiștilor care l-au agresat”, scriu reprezentanții APADOR -CH într-un comunicar remis B365.ro.

„Numai în ultimele două luni, APADOR-CH a fost sesizată de alți trei cetăţeni în legătură cu purtarea abuzivă a lucrătorilor Secţiei 10 poliţie. Aceștia au afirmat că au fost conduși la sediul vechi din strada Stelea Spătaru nr. 10, unde a fost bătuți şi privați de libertate. În urma sesizărilor făcute de APADOR-CH către Direcţia Control Intern a IGPR, două dintre aceste cazuri au ajuns şi în atenţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care, în prezent, efectuează urmărirea penală în dosarul nr. 3516/P/2014. Comportamentul abuziv al polițiștilor de la Secția 10 continuă în mod inexplicabil, deși după cazul Gabriel-Daniel Dumitrache – decedat în incinta aceluiaşi sediu vechi al Secţiei 10 poliţie în data de 4 martie a.c. – a fost, de asemenea, deschis dosarul penal nr. 920/P/2014 de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, dosar în care este cercetat un lucrător de poliţie din cadrul acestei secţii”, mai precizează reprezentanții APADOR -CH.

Faptul că autoritățile interne refuză să trateze cu seriozitate astfel de derapaje ale polițiștilor, înregistrate tot mai des în ultimii ani, conduce la procese pierdute de România la CEDO. Cel mai recent caz este Flămânzeanu contra României, din 4 noiembrie 2014, în care statul român a fost condamnat pentru că nu i-a
anchetat pe polițiștii care l-au bătut pe cetățeanul Flămânzeanu. Alte cazuri similare sunt pe rolul instanței europene, în lipsa unor anchete efective în țară.

APADOR-CH a cerut IGPR închiderea sediului vechi al Secției 10 poliţie din strada Stelea Spătaru nr. 10, sector 3, iar activitatea de conducere adiministrativă să se desfăşoare numai la actualul sediu principal al Secţiei 10, din Bd. Unirii, nr. 72, bl. J3C, et. 5-6, sector 3 Bucureşti. De asemenea asociația solicită autorităților române să investigheze și modul de operare al agenților de poliție din Centrul istoric, al căror comportament se află de mai multă vreme în atenția organizațiilor neguvernamentale care monitorizează abuzurile organelor de ordine.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button