Polițiștii fac 13 percheziții împotriva unei rețele de spălare de bani și înșelăciune

de:
06 feb. 2013
0 Afișari
Polițiștii fac 13 percheziții împotriva unei rețele de spălare de bani și înșelăciune

Din datele obţinute de poliţiştii bucureşteni a rezultat că reţeaua infracţională înfiinţa firme fictive, prin intermediul cărora stabileau relaţii comerciale cu diferite societăţi de bună-credinţă. În baza acestor relaţii, membrii grupării cumpărau diverse bunuri, pentru plata cărora emiteau în fals file CEC sau bilete la ordin.

Ulterior, atunci când părţile vătămate doreau să încaseze sumele de bani cuvenite, instrumentele de plată le erau refuzate de către unităţile bancare, întrucât în conturile menţionate nu existau bani.

După ce suspecţii înşelau prin acest mod de operare mai multe societăţi comerciale, pentru a nu fi identificaţi şi pentru a-şi putea continua activitatea infracţională, liderul grupării demara procedurile pentru cesionarea firmelor în cauză, contractele de cesiune fiind şi acestea la rândul lor întocmite în fals de către unul din membrii reţelei.

Produsele obţinute prin înşelarea societăţilor de bună-credinţă erau introduse apoi în patrimoniul altor societăţi comerciale cu ajutorul unor documente de provenienţă falsificate şi vândute ulterior cu respectarea prevederilor fiscale, banii astfel obţinuţi fiind investiţi în alte operaţiuni comerciale licite („spălarea de bani”).

Din primele cercetări, poliţiştii bucureşteni au descoperit că în cadrul grupului, fiecare membru avea un rol bine stabilit. Astfel, M. Gheorghe, liderul reţelei, coordona şi îndruma activitatea celorlalţi membri ai grupării, acţionând în vederea cesionării societăţilor fictive odată ce acestea fuseseră utilizate pentru comiterea faptelor. T. Iulian, un membru important al reţelei, falsifica documentele de cesionare, biletele la ordin şi filele CEC ce ar fi fost folosite la înşelarea părţilor vătămate.

Acţiunea poliției este de fapt o continuare a unei ample investigaţii desfăşurată în cursul anului trecut şi finalizată cu efectuarea, în data de 8 mai 2012, a 23 de percheziţii în Bucureşti şi în alte patru judeţe, în urma căreia Poliţia Capitalei a reuşit destructurarea unui grup infracţional coordonat de acelaşi M. Gheorghe, de 34 de ani.

În fapt, la acea dată, poliţiştii bucureşteni au stabilit în sarcina acestuia faptul că, împreună cu T. Iulian,de 27 de ani şi N. Florin de 47 de ani ar fi obţinut mai multe credite pentru achiziţionarea de electronice şi electrocasnice, prejudiciind astfel cu peste 500.000 de lei mai multe societăţi comerciale, tot prin aceeași metodă de falsificare. La vremea respsectivă, cei trei, împreună cu alţi zece membri ai grupării implicate în aceste operaţiuni ilicite, au fost reţinuţi, arestaţi preventiv şi trimişi ulterior în judecată, în baza probatoriului prezentat de poliţiştii Capitalei.

Cookies