Poliția Capitalei va verifica modul în care se respectă legea în cazul vânzărilor de petarde

de:
06 dec. 2013
0 Afișari
Poliția Capitalei va verifica modul în care se respectă legea în cazul vânzărilor de petarde

Acţiunile se vor desfăşura în perioada decembrie 2013 – ianuarie 2014 şi vor include activităţi de prevenire, identificare şi sancţionare a nerespectărilor normelor privitoare la operaţiunile cu articole pirotehnice, în scopul evitării apariţiei unor evenimente nedorite, informeaza un comunicat de presa al Politiei.

O atenţie deosebită va fi acordată comerţului ilicit cu acest tip de produse din pieţe şi complexe comerciale en-gros, dar şi comerţului stradal neautorizat, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică corespunzător.

Tot în cadrul acestor acţiuni, poliţiştii Capitalei vor controla societăţile comerciale ce au efectuat sau care efectuează operaţiuni cu articole pirotehnice, pentru a se asigura de respectarea normelor legale privind regimul materiilor explozive.

Prin activităţile preventive ce sunt planificate a se desfăşura în cadrul acestor acţiuni, poliţiştii bucureşteni au în vedere popularizarea legislaţiei în domeniul materiilor explozive, a consecinţelor încălcării acestor norme, precum şi a efectelor ce pot fi produse în acest fel.

Poliţia Capitalei reaminteşte că orice operaţiune cu articole pirotehnice efectuată de persoane fizice sau juridice, fără a deţine autorizaţie prevăzută de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an.

Prin operaţiune cu articole pirotehnice se înţelege nu numai importul, confecţionarea şi vânzarea acestora, ci şi cumpărarea, deţinerea sau folosirea lor.

Pentru a evita producerea unor situaţii de natură să pună în pericol viaţa dumneavoastră şi mai ales pe cea a copiilor, Poliţia Capitalei vă recomandă să nu cumpăraţi, să nu utilizaţi şi să nu permiteţi folosirea de articole pirotehnice comercializate de către persoane neautorizate. Singurele articole pirotehnice care pot fi folosite fără a fi necesară o autorizaţie specială sunt cele din categoria 1 – steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, inele de foc care prezintă un risc neglijabil şi nivel de zgomot foarte scăzut. Sunt exceptate de la această prevedere petardele, pocnitorile, celelalte articole pirotehnice care fac parte din categoriile 2, 3 şi 4, acestea din urmă putând fi folosite numai de către pirotehnicieni într-un cadru organizat, se adauga in comunicatul de presaș

Totodată, Poliţia Capitalei recomandă tuturor persoanelor să supravegheze cu atenţie copiii care folosesc articolele pirotehnice permise de lege, pentru a evita astfel producerea de evenimente nefericite, ce pot pune în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea acestora, precum şi distrugerea de bunuri materiale.

Cookies